Grad Rajhenburg
Grad Rajhenburg

Kam na izlet v Posavju?

V tokratni ideji za izlet vas vabimo na obisk gradov Posavja.

Najprej se ustavite v gradu Brežice, kjer domuje Posavski muzej z eno najlepših baročnih dvoran v Sloveniji. Zgodovina gradu Brežice sega v sredino 13. stoletja. Sprehodite se po grajskih hodnikih in uživajte v tej ohranjeni srednjeveški arhitekturi. Pot nadaljujte do Jesenic na Dolenjskem, kjer v vsej svoji veličini stoji grad Mokrice, z njim je povezana tudi legenda o grofici Barbari. Pot nadaljujte do gradu Raka, ki je bil nedavno obnovljen in velja za enega najstarejših srednjeveških gradov v Sloveniji.

Prav poseben je Cisterianski samostan Kostanjevica na Krki s svojo galerijo Božidar Jakac. Eden večjih razstavnih prostorov v Sloveniji preseneča z bogastvom in lepoto zbirke, pogosto pa gosti tudi priložnostne razstave.

Preko Krškega se nato naprej zapeljite do gradu Podsreda, ki se ponaša s skoraj neokrnjeno ohranjenim srednjeveškim jedrom. Raziščite njegove sobane in se prepustite srednjeveškemu duhu. Po ogledu pa vas s šestdeset metrov visokega skalnega pomola nad sotočjem potoka Brestanica in reke Save že kliče grad Rajhenburg. Z njegovo zgodovino so močno povezani menihi trapisti, ki so v gradu delovali od leta 1881 do 1941. Svoj dan raziskovanja posavskih gradov zaključite na gradu Sevnica, ki se mogočno dviguje nad starim delom mesta Sevnica in od koder kraljuje čudovit razgled po dolini Save.

Več informacij o gradovih v Posavju: https://posavje.com/kategorija/kultura-in-zgodovina-posavja/