Grad Podsreda

Opis

Obnovljeni grad Podsreda, ki se je nekoč imenoval Hörberg ali Herberch, sodi med najpomembnejše objekte romanske arhitekture na slovenskem, saj je njegovo srednjeveško jedro skozi stoletja ostalo skoraj neokrnjeno. »Najbolj grajski med gradovi na slovenskem« sega v 12. stoletje.
V času svojega obstoja je doživljal številne prezidave. Pri tem so nekatera arhitekturna obdobja pustila globlje, druga skromnejše sledove. Najdragocenejše prvine pa izvirajo iz obdobja romanike (grajski obod, bifore, kapela, portali, okna, idr.). Je eden redkih kulturnih spomenikov romanske dobe na Slovenskem, ki je v zadnjih 30 letih iz stanja propadanja ob celoviti prenovi postal pomemben nosilec kulturne, promocijsko-izobraževalne, družabne in turistične ponudbe Kozjanskega parka.

V gradu Podsreda si lahko ogledate spominsko sobo svete Eme, ki je bila nekdanja lastnica ozemlja, na katerem stoji grad Podsreda. V najstarejšem delu gradu, t.j. severnem palaciju, pozidanem okrog leta 1150, je na ogled stalna slikarska razstava slovenskega umetnika Franceta Slane. V nekdanjih grajskih kaščah že vrsto let razstavljajo umetniška dela tako slovenski kot tuji umetniki. Na stalni steklarski razstavi so razstavljeni predmeti, ki prikazujejo del bogate tradicije kozjanskih gozdnih steklarn – glažut. Na podstrešju gradu so na ogled fotografske razstave priznanih fotografov. V renesančni dvorani in atriju gradu se odvijajo številni koncerti in dogodki. Ogledate pa si tudi grajsko kuhinjo z odprtim ognjiščem in grajsko ječo.

Ponudba: Sprehodite se po hodnikih gradu Podsreda že za 4 EUR po osebi.

Kontaktni podatki

Lokacija