Grad Brežice in Viteška dvorana

Povpraševanje

Informacije v obrazcu bodo poslane ponudniku in vsa nadaljnja komunikacija bo potekala med vami in ponudnikom.

Polja, označena z *, so obvezna

Opis

Na vzpetini na levem bregu Save, ki razmejuje Štajersko in Kranjsko, stoji Grad Brežice, mogočna renesančna grajska stavba iz 16. stoletja. Grad vas bo očaral s čudovito baročno notranjostjo, katere pika na i je znana Viteška dvorana – posebnost, ki jo morate videti vsaj enkrat v življenju! Sprehodite se skoznjo, se usedite in svoj pogled uprite v stene okoli vas in strop nad vami ter preprosto uživajte. V gradu Brežice že od leta 1949 deluje Posavski muzej Brežice, v katerem je predstavljena bogata dediščina posavskih gričev in ravnic.

Grad Brežice so za upravne in obrambne namene, verjetno v 12. stoletju sezidali Salzburžani. Ob njem je zraslo mesto, ki je leta 1353 pridobilo z listino potrjene mestne pravice. Ime Brežice izhaja iz mesta na bregu – brežcu, na skalnatem pomolu, ki se dviguje nad danes suho strugo reke Save. V 16. stoletju je bil grad večkrat požgan in porušen, zato so v letu 1529 pričeli z gradnjo nove renesančne utrdbe.
V mirnejših časih je plemiška družina Attems grad spremenila v rezidenco. Grof Ignac Maria Attems je dal prezidati vzhodni trakt in v njem urediti dvorano, danes imenovano Viteška, ki je edinstveni primer baročnega posvetnega slikarstva na Slovenskem. V njej lahko prisluhnemo koncertom ali se udeležimo drugih prireditev, medtem ko naša misel potuje med prizori iz rimske in grške mitologije.

Kontaktni podatki

Telefon: +38674660517
Spletna stran: http://www.pmb.si

Lokacija