Image Alt

Sedem veličastnih

Spoznajte Sedem veličastnih gradov Posavja

Sedem gradov s slikovito zgodovino. Pet še vedno mogočnih in dva, ki ju je zob časa resda načel, a vas prevzameta z grajskimi zapisi in legendami, ki izvirajo iz lokalnega okolja. Četudi gradove povezujejo niti skupne zgodovine, so skozi stoletja spisali vsak svoje zgodbe ter tako oblikovali in utrdili vsak svoj značaj. Živopisan kalejdoskop zgodb je posavskim gradovom tlakoval pot za različna pristna doživetja, ki navdušujejo še tako barvito paleto obiskovalcev.

Nikjer v Sloveniji ni na tako majhnem območju toliko gradov kot v Posavju. Gradovi Brežice, Kunšperk, Mokrice, Rajhenburg, Sevnica in Svibno ter nekdanji cistercijanski samostan Kostanjevica na Krki. Najsi bo čudovit hotel v zavetju zelenja, živ duh preteklosti sredi urbanega, mogočen varuh na strmih pomolih nad reko Savo, ostaline na zelenih hribčkih razgibanega posavskega podeželja… Takšni so posavski gradovi, ki vas bodo očarali že na pogled.

Spomini, ki prepletajo generacije...

Butično doživetje »Sedem veličastnih« s celostnim naslavljanjem vseh vaših čutil, enodnevnemu izletu dodaja novo dimenzijo. V prav vsakem trenutku dneva boste Posavje ter njegovo izjemno grajsko dediščino, čudovito, pristno naravo in vrhunsko kulinariko, doživeli avtentično in butično.

Doživetje odstre najbolj vznemirljive grajske zgodbe in legende preteklosti, ki vas ponesejo v čase mogočnih plemiških družin in njihovih usod. Skrbno prepleteno in usklajeno spoznavanje kulturne dediščine in pristnih lokalnih prednosti, obljublja nepozaben dan. Za razvajanje brbončic poskrbi vrhunska, »grajska« kulinarika najodličnejših posavskih chefov, ki prisegajo na ustvarjanje z lokalno, avtentično hrano, ob ponudbi najboljših posavskih vin. Ker trenutki ustvarjajo spomine, spomini pa povezujejo ljudi, s številnimi nepozabnimi vtisi, ki zapolnijo vaš grajski dan, doživite tudi izdelovanje čokolade, pristno kovaško delavnico in številna druga grajska presenečenja.

Vabljeni na veličasten grajski dan v Posavju!

Kot so generacije grajskih družin prenašale njihove plemiške zgodbe, Posavje danes s svojim butičnim doživetjem, pristno gostoljubnostjo, izjemnimi okusi ter bogato kulturno-zgodovinsko in naravno dediščino, omogoča ravno to – pristno vez med generacijami, ki se v odkrivanje grajskih zgodb in življenja okoli Posavskih gradov vračajo znova in znova.

Sedem veličastnih: vpogled v grajsko doživetje

Butično doživetje boste začeli ob najživahnejši Termalni rivieri v Sloveniji – v Termah Čatež, kjer bodo v digitalni grajski sobani, pred vašimi očmi oživeli posavski gradovi. Naš prvi grajski čarobni moment. Z najsodobnejšo tehnologijo boste naše gradove namreč spoznali v njihovi originalni podobi. Doživetje nato nadaljujete ob najdaljši slovenski reki, v Radečah, kjer se ustavite na prvem vrhunskem kulinaričnem postanku v Gostilni Jež, pri mladem kuharskem mojstru v gostilni Jež, ki je družinsko tradicijo privzdignil na novo, vrhunsko raven.

Po kratkem sprehodu po čudovitem zelenem nabrežju Save, pa vas ob gosposkem angleškem parku ob gradu Mokrice, čaka že prva grajska uganka, kjer boste prepotovali vse letne čase. Doživetje nato nadaljujete na gradu Brežice, v mogočni renesančni stavbi, kjer boste na zasebnem ogledu spoznali bogato zgodovino tukajšnjih krajev od prazgodovine do današnjih dni ter uživali ob pogledu na razkošno poslikane Viteške dvorane.

Naredite si svojo podkev za srečo

Ker je Posavje res pravi raj za gurmane, kulinarično doživetje nato nadaljujete v domači gostilni Šempeter v Bistrici ob Sotli, kjer vas bo gospodar pogostil z odličnimi jedmi posavske tradicije. Za srečo pa si boste tod skovali še svojo podkev v domači kovačnici. (Kajti sreče ni nikoli preveč…) Popoldne bo prineslo najbolj sladko doživetje dneva – dobesedno! Na gradu Rajhenburg na strmem pomolu nad Savo boste ne zgolj spoznali, temveč tudi poustvarjali čokoladno dediščino nekdanjih lastnikov gradu, menihov trapistov. Predzadnja grajska postojanka vas pripelje v očarljivo Kostanjevico na Krki, edino slovensko mesto na otoku. V »dolenjskih Benetkah«, se boste v hramu slovenskega ekspresionizma v nekdanjem cistercijanskem samostanu prelevili v – umetnika! (V vseh nas se skriva, morda le spi…)

Užitki v grajskih trenutkih, ki ustvarjajo spomine.

Dan boste sklenili, kot se spodobi: grajsko, kakopak! Na obisku pri nikomur drugem kot sami grofici Mathildi, ki si bo vzela čas posebej za vas na slikovitem gradu Sevnica, ko ga bo ovil mrak in ko bodo bržkone oživeli tudi drugi grajski duhovi (samo prijazni, brez skrbi!).

Prisluhnite zgodbam grofice Mathilde

 

 

Naj vas navdušijo 3D modeli sedmih veličastnih gradov Posavja

Grad Rajhenburg – 3D model
Grad Brežice – 3D model
Grad Sevnica – 3D model
Samostan Kostanjevica na Krki – 3D model

Grad Mokrice – 3D model
Grad Svibno [rekonstrukcija] – 3D model
Grad Kunšperk [rekonstrukcija] – 3D model 

 

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.