September: Kam na izlet?

V septembrskem predlogu za izlet vas vabimo v Radeče. Radeče so na videz majhno mesto, ki pa s svojo okolico ponuja številne zanimive kotičke za raziskovanje.

Radeče stojijo v slikoviti soteski Sopote, reka Sava ima v mestu in okolici še poseben pomen, saj je leta krojila življenje tukajšnjih prebivalcev. Izlet začnite nekoliko adrenalinsko – s splavarjenjem po reki Savi. Na dvourni vožnji boste doživeli pripovedi življenja splavarjev ali flosarjev pa tudi pravi splavarski krst, šaljiv običaj sprejema »zelencev« med flosarje. Zapeljali se boste pod radeško znamenitostjo – železnim mostom čez Savo iz leta 1894, ki v enem loku mogočno povezuje dva bregova. Nedaleč stran od Radeč, v naselju Močilno, si oglejte še eno dih jemajočo radeško znamenitost – Gašperjev kostanj, ki se ponaša z nazivom najdebelejšega domačega kostanja v Sloveniji.

Moči za nadaljnje pohajkovanje po okolici Radeč si naberite v Gostilni Jež, ki se nahaja na Jagnjenici, kjer posrbijo za vse okuse in lačne želodčke. Svoje doživetje Radeč nadaljujte v vasi Svibno, kjer vas na dolomitnem osamelcu nad vasico pozdravlja nekdanji dom vitezov Ostrovrharjev. Okolica Svibnega je s svojo gričevnato pokrajino izredno primerna za vinogradništvo, kar so ugotovili že Ostrovrharji. V Ostrovrharjevih vinskih goricah so še danes vidni ostanki zidov stare Ostrovrharjeve zidanice.Ob koncu izleta se ustavite še v vasi Počakovo obiščite kmetijo Ključevškovih, kjer se nahaja bogata etnološka zbirka, ki obuja spomine na zgodovino življenja na vasi.

Več informacij o doživetjih v Radečah na: http://www.ktrc.si