Avgust: Kam na izlet?

V avgustovskem predlogu za izlet vas vabimo v slovenske Benetke! Tako so namreč obiskovalci opisali Kostanjevico na Krki, ki je eno najmanjših, a najstarejših slovenskih mest.
Dan začnemo z ogledom čudovitega in kulturno bogatega mesta Kostanjevica na Krki. Že ob vstopu v mesto smo priča krasnemu razgledu na mestece obdano z reko in zelenjem. V mestu nas pričakajo številne kulturne znamenitosti: župnijska cerkev sv. Jakoba, podružnična cerkev sv. Nikolaja, Lamutov likovni salon, ki prebiva v južnem delu Kostanjeviškega dvorca, najstarejše posvetne stavbe v mestu. Že ob kratkem sprehodu po mestu nam postane jasno zakaj je Kostanjevica na Krki razglašena za kulturni in zgodovinski spomenik.

Iz mesta nas bodo zvabile številne pešpoti, ki se nahajajo v bližini Kostanjevice. Še posebej mističen pa je Krakovski gozd, eden redkih ohranjenih pragozdov v Evropi, ki se razteza na 40,5 hektarjih. Ob robu gozdu poteka 8 km dolga Resslova pot. Gre za urejeno krožno pešpot, ki ima izhodišče pri Gostilni Žolnir. Ob sproščujočem sprehodu po Resslovi poti tako lahko zavijemo še na pristno domače posavsko kosilo.

Okolica Kostanjevice na Krki pa ponuja še eno prav posebno doživetje z obiskom Galerije Božidar Jakac. Ne le za kulturne navdušence, ogled Galerije BJ je s svojo mogočno arhitekturo nekdanjega cistercijanskega samostana paša za oči vsakega obiskovalca. V neposredni okolici galerije je na ogled tudi več kot 100 skulptur, ki so nastale v letih 1961–1988 na kiparskih simpozijih Forma viva.

Več informacij o Kostanjevici na Krki najdete na: http://www.galerija-bj.si/.