Pridih posavskega podeželja

Pobegnite iz mestnega vrveža v zavetje starih vasic in mehkih gričev Posavja. Naj vas objameta mir in spokojnost.

Raziskovanje Posavja pričnemo v Zalokah pri Raki, kjer majhno družinsko podjetje Lončarstvo in keramika Kržan nadaljuje tradicijo izdelovanja lončarskih izdelkov. Pobližje se spoznamo z izdelovanjem glinenih izdelkov z lončarskim vretenom in se v izdelovanju preizkusimo tudi sami. V bližnji Gostilni Tratnik si privoščimo tradicionalno raško č’bulno malico. Raška č’bula je stara sorta čebule, ki odlično deluje z lokalnimi jedmi. Ko imamo prebujene naše brbončice nadaljujemo pot po spoznavanju vinogradniške dediščine kraja po kateri nas vodi Društvo vinogradnikov Raka. Raziščemo Cvičkov hram, ki posnema obliko hrama iz 18. stoletja, v njem nam postrežejo z domačo vinogradniško malico in obveznim kozarčkom cvička.

Po kulinarično obarvanem uživanju na posavskih gričih se podamo v posavsko podzemlje z ogledom Ajdovske jame. Gre za eno najstarejših arheoloških najdišč v Sloveniji, ki postreže s tisoč let starimi zgodami. Z degustacijo in prigrizkom nas nato pričakajo v vinski kleti Žaren, kjer se vinogradništvu in vinarstvu posveča že tretji rod družine. Dan zaključimo v razvajanju v termalnih bazenih Term Paradiso.

Po mirni noči in zajtrku v hotelu term se podamo na obisk na turistično kmetijo pri Martinovih, kjer doživimo vso domačnost posavskega podeželja. Njihova domačija je stara skoraj 300 let zato ponuja mnogo tradicionalnih doživetij, v katerih se lahko preizkusimo, na primer v peki domačega kruha pod budnim očesom gospodinje. Po prijetnem dopoldnevu si v Gostilni Šempeter privoščimo pravo posavsko kosilo s specialitetama – krškopoljcem in kopunom. Temu dodamo še skrbno izbrana vina in harmonija posavskih okusov je popolna. Posavsko rajžo zaključimo z ogledom kmetije Hudina in pokušino viljamovke, orehovca in naravnega jabolčnega soka.