PRIČENJAJO SE POSAVSKI OKUSNI DOGODKI

PRIČENJAJO SE POSAVSKI OKUSNI DOGODKI

Posavje je vsako leto bogatejše z gastronomskimi dogodki na prostem, ki vabijo ljubitelje kulinaričnih užitkov, vina, piva in ostalih okusnih dobrot. Če temu dodamo še sončno vreme in poletne ritme,  se  ti dogodki lahko primerjajo z domačo vrtno zabavo v krogu najboljših prijateljev. Piko na i bodo prispevali lokalni in ostali pridelovalci, gostinci, vinarji in pivovarji, ki bodo ponudili najboljše okuse Posavja in okuse širše Slovenije. V nadaljevanju predstavljamo okusne posavske dogodke v pomladnem delu ter vas vabimo, da se nam pridružite ob gurmanskem razvajanju brbončic.

Naziv: SEVN’ŠKA KUHINJA NA TRGU

Termin in lokacija: 17.5.2019 od 15.00-22.00 ure, Glavni trg Sevnica

Organizator: KŠTM Sevnica

Info: https://www.facebook.com/events/370426830182162/

V središču starega mestnega jedra Sevnice na Glavnem trgu boste lahko na uvodni prireditvi festivala Sevniško grajsko poletje 2019 odkrivali domače okuse lokalne in regionalne posavske kulinarike na »Sevn’ški kuhinji na trgu«. Poudarek bo na značilnih posavskih jedeh iz lokalno pridelanih sestavin, pripravljenih na moderen in inovativen način. Na pokušini bodo tudi izbrana posavska vina na čelu z avtohtono slovensko kraljico rdečih vin, modro frankinjo. Vstopnine ni!

Pokušina vin in hrane bo omogočena z nakupom bonov na stojnici na prireditvenem prostoru. Kozarci bodo na razpolago s plačilom kavcije na stojnici na prireditvenem prostoru. Kavcijo za kozarec boste ob vračilu nepoškodovanega kozarca do 22.30 ure na dan prireditve dobili povrnjeno v celoti.

Prireditev poteka v okviru projekta »Modra frankinja – žametno vino regije Posavje«. Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

————————————————————————————————————————————–

Naziv: FESTIVAL PIVA KRŠKO 2019

Termin in lokacija: 25.5.2019 od 15.00-02.00 ure, staro mestno jedro Krško

Organizator: CPT Krško

Info: https://www.facebook.com/events/379776179452875/

V starem mestnem jedru Krškega se obeta zabavno dogajanje in druženje s prijatelji. Predstavilo se bo več kot 10 top kraft pivovarjev iz Posavja in širše Slovenije. Obeta se torej preplet zabave, okušanja in izobraževanja na temo piva. Festival piva Krško 2019 bo združil vse to in še kakšno presenečenje.

Kulinarični užitki bodo dišali izpod ‘smokerja’, na voljo bodo goveja in svinska rebrca, kot tudi top goveji in ribji burgerji. Bistro Saša – poskrbi za sladkosnede.

Bogat spremljevalni program za odrasle bo postregel z uličnimi igrami in okusnimi izobraževalnimi delavnicami na temo okušanja in točenja piva.

V posebni ‘chill out’ zoni boste lahko sproščeno klepetali, čaka vas tudi ulična dnevna soba s posebnim presenečenjem.

Tokratni pivovarji prinesejo tudi lasten gin, torej kar dva gin kotička z izbranimi koktejli.

 

V smeri proti parku bo popoldan na voljo otroški igralno-ustvarjalni kotiček:

15.00-20.00 Mini kraljestvo (napihljiv grad, poslikava, ulične igre)

16.00-19.00 j Kulturno Društvo Fabularij (Pravljice, delavnice)

15.00-16.00 Geo-lokacijska igra po starem mestnem jedru (testno izvajanje)

 

Kdo bo točil?

Posavska naveza: Pivovarna APE, Pivovarna Kitcher, Pivovarna Ressel, Bohorska Pivovarna

Malo širše: The HumanFish Brewery, Castra Pivovarna, Barut Brewing and Blending, Lobik Brewery, Green Gold Brewing, Pivovarna MALI GRAD, Kralj Matjaž, TANKR

Vikend BEER GETAWAY: Za informacije o prenočiščih in ostalih lokalnih zanimivostih preverite www.visitkrsko.com, pripeljete se lahko tudi z vlakom.

————————————————————————————————————————————–

Naziv: BBQ & BEERFEST

Termin in lokacija: 31.5.2019 ob 18.00 uri, Sevnica-Platz

Organizator: Rotaract klub Sevnica in Študentski Klub Sevnica

Info: https://www.facebook.com/events/2570872589596823/

 

Dobrodelni BBQ & BEER Fest se vrača! Rotaract klub Sevnica in Študentski Klub Sevnica vabita na drugi BBQ & BEER Fest, ki bo letos še večji, še boljši in še daljši! Na vrt PLATZ-a se vračajo prave barbecue specialitete ameriškega mojstra iz SLAM BBQ, v goste pa prihaja tudi odlična kraft pivovarna Green Gold Brewing, ki bo prevzela točilne pipe in se prvič predstavila v Sevnici. Ker gresta BBQ in dobra rock glasba odlično skupaj, letos dogodek prvič nadgrajujejo s koncertom, na odru bo  sevniška skupina Štandgas in eni in edini RockDefect! Seveda pa bodo tudi letos dobrodelni, saj bodo del prodaje in vaši morebitni prispevki namenjeni za letovanje otrok iz socialno ogroženih družin.

 

ČASOVNICA DOGODKA:

18:00 – prve porcije

19:00 – Štandgas

21:00 – RockDefect

01:00 – zadnje pivo

————————————————————————————————————————————–

Naziv: 9. FESTIVAL MODRE FRANKINJE

Termin in lokacija: 6.6.2019 od 17.00-22.00 ure, Grad Sevnica

Organizator: KŠTM Sevnica

Info: https://www.facebook.com/events/231904871090275/

Vabljeni na najbolj moder festival v Sloveniji. Za vas v idiličnem ambientu Gradu Sevnica, biseru v ogrlici gradov Posavja, pripravljajo edinstven vinsko-kulinarični dogodek s pokušinami najboljših modrih frankinj, izbrano kulinariko, tržnico lokalnih dobrot, nagradno igro, vodenim ogledom gradu in zanimivim kulturno-glasbenim programom.

Odprtje 9. festivala Modre frankinje

od 17.00 do 22.00 / Grajski park:

POKUŠINE NAJBOLJŠIH MODRIH FRANKINJ

Pokušine najboljših modrih frankinj iz vseh vinorodnih območij modre frankinje, predstavitev pridelovalcev.

IZBRANA KULINARIKA

Med festivalom bodo kulinarični del prevzeli izbrani kuharji, ki bodo pripravili značilne posavske jedi in osmislili kombinacijo modre frankinje z njimi. Iz Grajskih mesnin KZ Sevnica se na krožnikih utrjujejo mesnine krškopoljca, ki slovijo kot odlične zaradi večjega deleža čvrste maščobe, kar daje predvsem suhomesnatim izdelkom sočen in aromatičen okus. Najboljše modre frankinje, predstavljene na festivalu, bodo tako s pokušino tvorile edinstveni kulinarični dvospev z izbranimi jedmi.

od 17.00 do 20.00 / Grajska vinoteka:

Razstava modrih frankinj in nagradna degustacija

V grajski vinoteki bodo na ogled vsi vzorci modrih frankinj, prispeli na letošnje ocenjevanje. Pokusili boste lahko nekaj različnih modrih frankinj in jih ocenili. Med vsemi sodelujočimi bodo med razglasitvijo rezultatov v grajskem parku ob 20.30 izžrebali srečne 3 nagrajence, ki bodo prejeli izvirne praktične nagrade organizatorja!

Ob 18.00 / Grad Sevnica – dvorana Alberta Felicijana:

“Spajanje vina in glasbe” – komorni koncert v izvedbi Theresa Plut, sopran in Sofia Ristic, harfa. Povezovalec Dejan Juravić, glasbeno enološki poznavalec

Organizacija: Enjoy Slovenia

Vstop prost (prostovoljni prispevki)

Ob 19.00 / Grad Sevnica – zbor v atriju gradu:

Voden ogled Gradu Sevnica

Ogled slavnostnih prostorov, baročnega salona, konferenčne dvorane, stolpa s freskami, stare učilnice, gasilske zbirke, grajskega lutkovnega gledališča, grajske kapele, zbirke krasilne umetnosti Ivana Razborška, Mosconove galerije, zbirke Ogled avtorja Rudija Stoparja, grajske vinoteke, grajskega vinograda, Kleti modre frankinje ter Lutrovske kleti. Tudi v primeru slabega vremena. Za vse obiskovalce festivala je voden ogled brezplačen. Predhodne prijave niso potrebne.

Ob 20.30 / Grajski park:

Razglasitev rezultatov ocenjevanja modrih frankinj in podelitev nagrad najboljšim.

Ob 21.00 / Grajski park:

Nastop skupine Kranjci

Zasedba Kranjci se predstavlja z izredno širokim spektrom, kakovostjo in količino glasbe. Repertoar inštrumentalne glasbe bogatijo unikatne priredbe najbolj znanih klasičnih skladb, melodije z elementi etno in folk glasbe z vsega sveta, ter priredbe zimzelenih in sodobnejših uspešnic.

Program bosta povezovala Ciril Dolinšek in Annemarie Culetto.

Turistična ponudba

Številna doživetja od razgledne Lisce do zidanic v Malkovcu ponujajo aktivno športno ali etnološko-gurmansko preživljanje prostega časa. Več informacij lahko poiščete na spletnih straneh www.visit-sevnica.com.  Vabljeni v Sevnico, zakladnico doživetij!

V času festivala lahko naše kraje obiščete tudi organizirano v skupini:

https://www.visit-sevnica.com/pdf/turisticni-paketi/Festival-modre-frankinje-Sevnica.pdf

Vstop je prost. Vabljeni!

————————————————————————————————————————————–

Naziv: BUBKINA ODPRTA KUHJA

Termin in lokacija: 8.6. 2019 od 14.00- 23.00 ure, Bubka bar

Organizator: Bubka Bar

Info: https://www.facebook.com/events/2228072427466328/

Že peto leto zapored se bo zgodila Bubkina odprta kuhja!

Preverjeno bo pod eno streho zbrala lokalne ponudnike kulinarike in posavskih vin. Dogodek v čudovitem podeželskem ambientu  privabi gurmane od blizu in daleč na okušanje, druženje in zabavo. Skupaj z zelenimi površinami in otroškimi igrali je dogodek idealen za nepozabno družinsko popoldne.

————————————————————————————————————————————–

 

Ostali okusni dogodki v nadaljevanju poletja:

DRUŽINSKI PIKNIK V PARKU 15.6. (Mestni park Krško)

DAN KRUHA VINA IN SALAM 26.6. ( Posavski muzej Brežice)

KUHNA NA ULCI 28. IN 29.6. (Brežice moje mesto)

RESSLOV FESTIVAL PIVA V KOSTANJEVICI 13.7. (Kostanjevica na Krki)

POLETNI SPIN MALIN 19.7. (Krško-zaprta ulica CKŽ pri TUŠ-u)