Image Alt

Nekdanji cistercijanski samostan v Kostanjevici na Krki

Povpraševanje

Informacije v obrazcu bodo poslane ponudniku in vsa nadaljnja komunikacija bo potekala med vami in ponudnikom.

Opis

Nekdaj cistercijanski samostan Marijin Studenec, v katerem danes domuje Galerija Božidar Jakac, je leta 1234 ustanovil koroški vojvoda Bernard Spanheimski. Ob prezgodnji smrti njegove žene Jute in sina Bernarda se je vojvoda odločil, da ju pokoplje tukaj. Vse do ukinitve leta 1786 je samostan predstavljal ekonomsko, kulturno in gospodarsko središče, ki so ga obvladovali menihi. Že za časa renesanse je bil močno utrjen in njegovi prebivalci varni pred roparskimi vpadi.
Obrambna stolpa in kulisa samostanske cerkve s freskami znamenitega slikarja Franca Jelovška obiskovalca ob vstopu nagovorijo z baročnimi oblikami, ki arhitekturno prevladujejo. Najbolj temeljite prezidave se je namreč lotil opat Alexander Taufferer leta 1738. Po razpustu je kostanjeviški samostan začel strmo propadati. Zgradba ni imela več prave funkcije, cerkev je bila desakralizirana, oprema pa prenesena v druge cerkve in razprodana. Prve konservatorske pobude za prenovo se rojevajo ob koncu 19. stoletja. Vendar se je stanje drastično poslabšalo med drugo svetovno vojno, ko je bil objekt požgan in so bili razkriti ter delno porušeni vsi trakti.
V 50. letih 20. stoletja so stekla obnovitvena dela samostanskega kompleksa, ki še vedno potekajo. Današnja podoba cisterce je rezultat številnih prenov, prikazanih na stalni razstavi Kostanjevica na Krki – Samostan, ki nudi vpogled v več kot pol stoletja trajajoče obnovitvene posege. Reprezentativno arkadno dvorišče je gotovo eno največjih v širšem srednjeevropskem prostoru. Prvotno zasnovo je v največji meri ohranila samostanska cerkev, ki predstavlja enega najlepših primerov zgodnjegotske arhitekturne notranjščine na Slovenskem. Odlikuje se predvsem po obočnem sistemu ter dekorativni plastiki, ki je ogrsko-češke provenience.

Kontaktni podatki

Telefon: +38674988152
Spletna stran: www.galerija-bj.si

Lokacija

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.