Jesenska doživetja v Brežicah

V Brežicah jesen odkriva pravo čarobnost, ko se narava preliva v široko paleto barv in krajina postane pravo slikarsko platno. To je priložnost za vse generacije in različne okuse, da preizkusijo doživetja, med katerimi so nekatera brezplačna.

Na KULturo v Brežice: povezovanje zgodovine in ljubezni

Prenovljen Vodovodni stolp Brežice, eden najbolj prepoznavnih simbolov mesta, s svojimi 46 metri vabi na ogled že od daleč. Stolp je pomemben tehnični dosežek iz preteklosti. Posavski muzej Brežice in Vodovodni stolp sta prva muzeja v Sloveniji, vpisana v Globalno mrežo vodnih muzejev, ki jo podpira UNESCO.
Vrh stolpa zaključuje osmerokotni rezervoar z izrezljanimi srci, vidnimi daleč naokrog. Motiv ljubezni se skriva tudi v drugih mestnih stavbah, zato vas vabimo, da jih raziščete skupaj z lokalnim vodnikom, ki vas bo popeljal po Poti ljubezni in vam razkril 10 brežiških znamenitosti.
Banova domačija v Artičah je ena izmed kulturnozgodovinskih znamenitosti. Sestavljata jo lesena pritlična hiša ter gospodarsko poslopje z letnico 1781, ki sta kriti s slamo. Vsako soboto in po predhodni najavi vas vodniki iz Posavskega muzeja Brežice popeljejo po domačiji in sadjarski zbirki Posavja, saj se v okolici nahajata tudi sušilnica za sadje in zasajen sadovnjak s starimi drevesnimi vrstami.

 Alpaka ranč: terapevtski užitek v naravi

Na Bizeljskem, natančneje v Drenovcu pri Bukovju, se nahaja Alpaka ranč Pepito in prijatelji. Na ranču lahko hranite živali in se sprehodite med njimi, saj imajo terapevtski učinek na človeka. Za raznolikost poskrbijo tudi koze, race, mini poniji in kokoši. Po dogovoru pripravijo tudi pogostitev in delavnico izdelave mila.

Na medeno doživetje: slastni okusi narave

Na kmetiji Volovec v Gabrju pri Dobovi vas mladi čebelarki Nastja in Klara popeljeta skozi skrivnosti čebeljega kraljestva. Z znanjem in strastjo vam razkrijeta zanimivosti o čebelah, njihovem trdem delu in pomenu, ki ga imajo za naš planet.
Ob obisku boste lahko uživali v degustaciji različnih vrst medu – tudi bolj posebnih, kot so kremni med, med s cimetom, med z ingverjem in med z liofilizirano aronijo, ki jo pridelujejo sami. Pridružite se lahko tudi delavnici izdelave medenih svečk, ki v vaš dom prinesejo pristen vonj narave.

Leseni križev pot na Sveti Vid

Letos je bil na Čatežu ob Savi zaključen večletni projekt – leseni križev pot. Prva postaja in začetek poti je v vasi Čatež ob Savi, pri farni cerkvi sv. Jurija, od koder se napotite do razgledne točke pri svetem Vidu, kjer je čudovit razgled na okoliške kraje. Ta pot je bila bližnjica za prebivalce iz Kranjske, da so se izognili daljši poti skozi Cerino.
Pot vodi mimo 14 postaj Jezusovega trpljenja; ob vsaki postaji so navedeni ime postaje in kratka priprošnja, namen, poziv sprehajalcu, na koga ali kaj lahko v danem trenutku pomisli. Pohod je priložnost za povezovanje, refleksijo in skupno doživljanje te poti.

 

Vabljeni v Brežice, kjer si vzemite čas zase in doživite nekaj novega. Ni potrebno iti daleč, da doživimo nekaj novega, drugačnega in da spoznamo, v kako lepem okolju živimo.

Vir: Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice

#ifeelsLOVEnia #posavjepolnopriloznosti