Posavska riba

Posavje je dežela voda. Zato kar malo preseneča, da smo še pred nedavnim na posavsko ribo kar nekoliko pozabili oziroma se je poredkoma pojavljala na naših jedilnikih. Glede na to, kako bogati so posavski vodni viri, je zato edino logično, da je danes posavska riba osrednji kulinarični produkt naše regije in je nekaj, po čemer nas obiskovalci tudi prepoznajo. Poleg številnih ribogojcev, ki letno pridelajo velike količine sladkovodnih posavskih rib, je v našem okolju močno razvit tudi ribolov, posavska riba pa se vse pogosteje znajde tako na domačih mizah, kakor na krožnikih lokalnih kulinaričnih ponudnikov in na krožnikih šol in drugih ustanov.

V posavskih vodah plavajo številne ribe, med njimi so nekatere prave specialiteta. Tako v Posavju najdemo naslednje: babuška, rdečeperka, klen, krap, ščuka, som, ploščič, bolen, podust, platnica, ostriž, linj, smuč, šarenka, rdečeoka, amur, zelenika, kapelj in druge vrste rib. Poleg tega so pri oskrbi z ribami izjemno pomembni ribogojci, ki ribe vzgajajo in iz njih izdelujejo vrhunske kulinarične dobrote, med drugim dimljene postrvi, dimljene fileje soma ali šarenke, namaze iz dimljenih postrvi, kose dimljenih postrvi v marinadi, karpačo in druge jedi. V Posavju se nahaja tudi največja ribogojnica sladkovodnih rib v Sloveniji, in sicer v občini Kostanjevica na Krki, kjer v vodi, ki jo napaja izvirna voda iz potoka Studena in ima konstantnih 8 stopinj Celzija, gojijo sedem različni vrst rib (postrvi šarenke, potočne postrvi, potočne zlatovčice, sulca, soma, sibirskega jesetra in krapa). Vzgoja rib traja nekaj let, da riba doseže želeno velikost in težo.

V zadnjih letih se je veliko naredilo zlasti na ozaveščenosti ljudi, da na svoje jedilnike, tako doma kot izven doma, vse pogosteje uvrščajo posavske ribe. V okviru tovrstnih prizadevanj se je skušalo posavsko ribo ljudem približati na ta način, da so sveže ribe lažje dostopne, več ribjih jedi pa se skuša umestiti tudi na jedilnike na šolskih krožnikih.

Posavska riba je specialiteta tudi v posavski kulinarični ponudbi, kjer znajo pripraviti ribe na najrazličnejše načine – ribe je mogoče jesti na žaru, v namazu, dimljeno, karpačo, ocvrte ribje fileje in še kaj. Kulinarična ponudba Posavja tako še zdaleč ni osredinjena samo okoli krškopoljca in kopuna, temveč je danes vse bolj v ospredju kvalitetna posavska riba. Ko boste obiskali Posavje, je zato nikar ne zamudite!