S kolesom od Radeč do Brežic

Opis

Kolesarjenje je med Posavci in tudi širše že lep čas izjemno priljubljeno, zato ne preseneča, da je Posavje prepredeno z izjemno zanimivimi in lepimi kolesarskimi potmi. »S kolesom ob Savi« je le eno izmed tovrstnih poti, ki povezuje občine Radeče, Sevnica, Krško in Brežice. Kolesarskega popotovanja, ki je dolgo približno 60 km, se lahko lotite tisti, ki uživate v lepih, pretežno makadamski in ravninski trasi, s čudovitimi pogledi na Savo in njeno okolico. Ta kolesarska pot je bila v preteklosti tudi del Evropskega tedna mobilnosti in del svetovne akcije Prekolesarimo svet, katere namen je izkazati podporo kolesarjev ob svetovnem dnevu preprečevanja samomorov.

Dolžina poti: cca. 60 km

Tip poti: ravninska, makadamska pot

Primerno za: fizično pripravljene rekreativne kolesarje

Ravninska pot kolesarje tako vodi od Radeč, pa vse do Brežic. Pot je večinoma makadamska, kar zahteva primerno opremo in fizično pripravljenost kolesarjev. Kljub temu, da je trasa večinoma ravninska, je pot vseeno tako dolga, da je zanjo potrebne kar nekaj kondicije. Pot vodi ob akumulacijskih jezerih na reki Savi, ki so nastala po izgradnji savskih elektrarn.

V kolikor se poti lotite v organizirani obliki, se tekom celotne poti na več mestih ustavite. Eden izmed takšnih postankov je v vasi Šentjur na Polju, kmalu po začetku kolesarjenja, ki je znana po tem, da je v celoti pod spomeniškim varstvom. Do Brežic se na poti zvrsti še kar nekaj postajališč. Pot se ves čas vije ob reki Savi, ki zaznamuje celotno posavsko pokrajino in daje kolesarski turi poseben čar. Glede na številčen odziv na tovrstne dogodke in tudi številne, ki se na pot odpravijo v  povsem lastni režiji, je mogoče razbrati veliko priljubljenost in zanimanje za tovrstna kolesarska popotovanja.

Kontaktni podatki

Lokacija