Posavske vinorodne pohodne poti

Opis

Posavje je dežela vinogradov, zidanic, repnic in številnih pohodniških poti, ki vse to povezujejo skupaj. Po vinskih pohodnih poteh je mogoče občudovati naravne lepote in se na poti odpočiti ter okrepčati v kateri izmed zidanic ali repnic ob poti. Spodaj vam predstavljamo nekaj najbolj poznanih posavskih vinorodnih pohodnih poti.

 

Po Ostrovrharjevi vinski poti

Ostrovrharjeva vinska pot je prva vinska pot v občini Radeče, katere del vinskih goric seže tudi v sosednjo občino Zagorje. Vinogradniki Zagrada vsako leto pripravljajo tradicionalen pohod po vinskih goricah v Zagradu ali t. i. Ostrovrharjevo vinsko pot. V bližini svibenskega gradu so vino pridelovali že vitezi Ostrovrharji, ki so s trto zasadili nižje ležeča pobočja, kar se je izkazalo za zelo ugodno lego za gojenje vinske trte. Dejavnost vinogradništva se je tako ohranila do danes, vmes pa so samorodnico zamenjali z drugimi vrstami trt. Posebnost Ostrovrharjevih vinskih goric je ta, da ležijo na najbolj severnem delu dolenjskega vinorodnega okoliša in da so tam še danes vidni ostanki zidov Ostrovrharjeve zidanice.

Izhodišče poti: Zagrad, pri Cumarjevem mlinu

Opis poti:

Iz izhodišča se najprej sprehodite skozi zaselek Zagrad, kjer si je mogoče ogledati nekatere znamenitosti zaselka, nato pa nadaljujete do Vetrnega vrha, od koder se odpira pogled na vzhodni del doline Sopot. Na izhodiščni točki si je mogoče ogledati edini delujoči mlin v dolini Sopote, ki je bil zgrajen leta 1920.  Iz vrha je viden tudi grajski hrib z ostanki Ostrovrharjevega gradu z zaselkom Svibno, v ozadju pa je pogled na Dolenjsko. Od tod se lahko spustimo po stari gozdni poti Vetrni vrh – Zagrad in se priključimo ostalim pohodnikom pohoda »od zidanice do zidanice«. Ob poti je ves čas pestra flora in favna. V kolikor se udeležimo tradicionalnega organiziranega pohoda, se med pohodom ustavimo v zidanicah tudi na pokušnji vina in se okrepčamo z okusno jedačo. Vinarji, ki pridelujejo vino na zagrajskih pobočjih, so zelo ponosni na stare sorte grozdja, katere jim je uspelo ohraniti skozi generacije, med njimi npr. izabela, šmarnica, otela in bakuš, še posebej pa so ponosni na slovito vino iz časov svibenske gospode – Zagrajčana.

 

Po gadovi poti

Pot po gadovi poti poteka po vinskih goricah Jugovec, Razkrižje, Belinje, Grublje, Topolova draga in Gadova peč. Gre za krožno pot, ki pelje skozi gorice, kjer vas na vsaki izmed njih čaka ponudba pijače in kulinaričnih dobrot.

Izhodišče: VTD Gadova peč (prireditveni prostor)

Čas pohoda: 5ur

Dolžina poti: 8 km

Višinska razlika: 220 m

Zahtevnost: srednje lahka

 

Po sromeljski poti vina in sonca

Sromeljska pešpot pohodnike vabi med sromeljske griče s čudovitimi vinorodnimi legami, ki so bile cenjene že v davni preteklosti. Tod so svoja vina nekoč pridelovali domači posestniki, grofi Attemsi, premožni tujci (Thierry) itd.

Izhodišče: Sromlje (okrepčevalnica Kranjčič)

Opis poti:

Pohodniška pot vina in sonca vodi mimo Ajdovske jame s pogledom na Sopote, ki jih izročilo poimenuje za sončne kraje, nato pa tudi po hribih in dolinah, mimo sadjarjev, živinorejcev in vinogradnikov. Pot pohodnike vodi mimo najstarejše avtohtone trte sorte belina, ki je poznana po tem, da je edina, ki je preživela okužbo s trtno ušjo ob koncu 18. stoletja. Na poti pohodniki uživajo v čaru vinogradov, opojnosti vrhunskih vin, lepotah sromeljskih gričev ter v kulinaričnih tradicionalnih dobrotah. Vas Sromlje in popisana vinorodna pohodna pot se povezuje z vinom za plemiče, najlepšimi vinorodnimi legami in vrhunskimi vini.

Cvičkova pot

Kostanjevica na Krki je znana kot zibelka organizirane pridelave in predelave cvička. Doživite dolenjskega posebneža, pristno domačnost zidanic in gostoljubje lokalnih vinarjev ter se podajte na pohod po Cvičkovi poti. Na njej vas bodo spremljali idilični razgledi na vinograde, Gorjance in slikovito mesto na otoku. V Črneči vasi si lahko ogledate Stražni stolp in značilno kraško pokrajino. Pot vas bo vodila mimo manjših in večjih vinogradnikov, ki pridelujejo odlična vina. Poleg dolenjskega posebneža, cvička, se boste na pohodu spoznali tudi z modro frankinjo in ostalimi sortnimi vini.

Težavnost: Srednja

Dolžina: 6,9 km

Čas: 3 h

Vzpon: 391 m

 

Kontaktni podatki

Lokacija