Novo zeleno doživetje: Zelena kolesarsko-gurmanska dogodivščina v srcu Posavja

Opis

V destinaciji Čatež in Posavje vas čaka nepozabno zeleno kolesarsko doživetje, ki navdušuje z bogato gastronomsko ponudbo in naravnimi lepotami Posavja. Na tem doživetju boste spoznali, da je Posavje zares polno priložnosti.

Dan 1

Zeleno doživetje se začne v mestu Radeče, natančneje v pristanu, kjer domuje radeški splav in kjer se reka Sopota izliva v Savo. Tam je tudi začetna točka krožne Učne poti Savus, ki je zaradi svoje ravninske lege primerna za sprehajalce in kolesarje. Pot je zelo poučna in ponuja čudovite razgledne točke. Omogoča tudi izposojo električnih koles in pohod z lokalnim vodnikom. Ta pot, ki v svojem imenu nosi ime antičnega rečnega božanstva – Savus, na inovativen način združuje interpretacijo naravne in kulturne dediščine. Sprehodite se po eni najlepših in najdaljših ribolovnih tras v Evropi, ki vodi mimo Rekreacijskega parka Savus in Parka Dvor, znanega po mogočnih drevesih. Preizkusite lahko tudi inovativna didaktična igrala in se naučite nekaj novega o okoliški favni in flori ali pot odkrivajte s pomočjo informativnih tabel, ki vas s ključnimi poudarki spremljajo ob poti. Na livadi pri Ribiški vasici se boste okrepčali z zajtrkom iz domačih, lokalno pridelanih sestavin. Pripravil ga bo chef Rok Martinčič iz Gostišča Jež, ki se lahko pohvali z nazivom »chef prihodnosti 2023«, ki ga podeljuje Gault&Millau Slovenija. Po prehojeni 5 kilometrov dolgi krožni poti se s kolesom odpravite preko Hotemeža do gostilne Repovž na zasluženo kosilo. Pot vas bo zapeljala v občino Sevnico, prejemnico zlatega znaka Slovenia Green Destination.

Gostilna Repovž s svojo zavidljivo tradicijo predstavlja prostor, kjer se dobre duše navdahnejo, radovedni želodci pa potešijo. Odlično združujejo elemente sodobnosti s tradicijo, kar jim je prineslo tudi že kar nekaj nagrad in odličij. So ponosni člani mednarodnega združenja gostincev JRE – Jeunes Restaurateurs Slovenije in prejemniki zelene Michelinove zvezdice. Prav tako so visoko rangirani v mednarodnem vodiču za Slovenijo Gault millau, kjer so prejeli 3 kape. Njihova glavna kuharica Meta je prejela tudi posebno priznanje s strani Gault millau, in sicer naziv za šefa tradicije. Po končanem kosilu se s kolesom naprej odpravite na 18 kilometrov dolgo pot do Gradu Sevnica. Ta stoji na razglednem griču nad starim mestnim jedrom in predstavlja osrednji kulturni, zgodovinski, politični in protokolarni objekt v občini Sevnica. Ponuja pravo paleto dogajanja, od vodenih ogledov gradu, grajske vinoteke, grajske prodajalne s pestrim izborom uporabnih izdelkov in pridelkov v okviru blagovne znamke »Sevnica Premium«. V sklopu Zelenega doživetja pa priporočamo sprehod po Energijski poti okoli gradu, ki je nadgradnja že obstoječe tematske poti Gozd je kultura. Za obhod celotne poti, ki se začne nad Lutrovsko kletjo in se nadaljuje po grajskem parku boste potrebovali nekje 40 minut. Hoja ima že sama po sebi sprostitveni učinek, ob tem pa se na vsaki posamezni energijski povežete z energijami v svojem telesu.

Še predno pa se dan prevesi v večer, se odpravite na 20-kilometrsko kolesarsko etapo proti Mestni občini Krško. Med kolesarjenjem ob reki Savi boste doživeli čudovito in raznoliko izkušnjo. Očarali vsa bodo čudoviti razgledi. Ob kolesarjenju boste lahko uživali v naravi in odkrivali kulturne znamenitosti. Pred mestom Krško vas bo pričakal mogočni grad Rajhenburg, katerega začetki segajo v daljno 12. stoletje. Grad Rajhenburg je eden izmed najpomembnejših spomenikov srednjeveške grajske arhitekture na Slovenskem. Prepoznan je po vitezih Rajhenburških in menihih trapistih, ki so izdelovali svojo čokolado znamke Imperial. Še danes je možno kupiti odlične čokoladne izdelke v muzejski trgovini gradu Rajhenburg. Grad ponuja  zanimive stalne in občasne muzejske razstave, ki omogočajo vpogled v različna obdobja preteklosti. Na ogled pa je tudi grajska peninoteka, kjer boste v spremstvu vrhunskih sommelierjev okušali odlične posavske penine in vina. Za pravo razvajanje brbončic pa bo poskrbela vrhunska Restavracija A3, ki ustvarja avtentična kulinarična doživetja, preko uporabe lokalnih tradicionalnih sestavin. Ob spustu z gradu vas bo očaral še en veličasten pogled na Brestanico in baziliko Naše Gospe iz Lurda, ki jo je prav tako vredno obiskati. Vožnjo nadaljujete mimo posestva Tri Lučke, obdanega z vinogradi, kjer si boste lahko privoščili oddih ob razgledu na reko Savo in mesto Krško ter tako sproščeno zaključili svoj dan.

Dan 2

Mestna občina Krško je prejemnica zlatega znaka Slovenia Green Destination. Vaš drugi dan na tem zelenem doživetju se bo začel z lokalnim zajtrkom v restavraciji Tri Lučke. Dopoldne bo predvsem kulturno obarvano. Za pravo mero interaktivnega vpogleda v zgodovino mesta bosta poskrbela Mestni muzej Krško in Galerija Krško, ki se nahajata v slikovitem starem mestnem jedru. Ogled Mestnega muzeja ali Galerije lahko zamenjate z obiskom Čebelarskega centra Krško, ki ponuja vpogled v čebelarsko delo in življenje čebel. Svojo pot nadaljujete skozi Mestni park in odkolesarite proti Gostilni Kunst, ki je znana po svojih izbranih jedeh, pripravljenih iz lokalnih, svežih ter sezonskih sestavin. Tam vas bo pričakalo pravo »posavsko« kosilo. Specialiteta Gostilne Kunst je krškopoljski prašič, ki predstavlja edino ohranjeno slovensko avtohtono pasmo prašiča in izhaja iz tega okoliša. To meso ima dokazano boljše razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, je bolj zdravo, sočno in aromatično. Poleg tega imajo štiri hišne sommelierje, ki vam bodo z veseljem priporočili vino, ki bo še dodatno oplemenitilo izbrano jed. Hotel Kunst se lahko pohvali z mednarodnim okoljskim znakom Zeleni ključ/Green key in certifikatom Zelene restavracije v Sloveniji (Slovenia Green Cuisine). Posladkate se lahko še s kakšno od izbranih, kakovostnih sladic, nato pa se s svojim kolesom po novi klesarski poti odpravite do Kostanjevice na Krki, prejemnice srebrnega znaka Slovenia Green Destination.

Kostanjevica na Krki očara s svojo edinstveno lepoto in bogato kulturno dediščino, saj je najmanjše slovensko poseljeno mesto na otoku ob reki Krka, obdano s Krakovskim pragozdom, rodovitnimi polji in Gorjanci, kjer zgodovinske hiše, cerkve, spominska obeležja ter leseni rečni mostovi prepletajo zgodovino, kulturo in umetnost, ustvarjalnost pa se odraža v galerijskih zbirkah ter lesenih skulpturah v parku Forma viva. Kostanjevica na Krki je prava izbira za outdoor avanturiste. V svoji neposredni bližini ponuja številne zanimive pohodniške in kolesarske poti. Mesto pa lahko doživite tudi iz druge perspektive in ga obkrožite s čolnom ali SUP-om. Mesto ima privlačna kopališča, ki vas bodo osvežila v poletnih mesecih. Od mesta se s kolesom zapeljete do nekdanjega cistercijanskega samostana, kjer domuje Galerija Božidar Jakac. V parku okoli samostana so na ogled svetovno znane skulpture Forma viva. Tu lahko okusite tudi lokalna vina v Cvičkovi vinski kleti, ki se nahaja v Galeriji Božidar Jakac. Lokalni vinar vam postreže s tremi vzorci vina ob spremljavi lokalne slane pogače Cop na lop (samo za skupine nad 10 oseb). Degustacijo vin pa lahko okusite tudi v vinski kleti Jelenič, ki se nahaja na gričku nad Kostanjevico na Krki. Gostom nudijo degustacijo različnih sortnih vin, vina pa lahko tudi kupite. Pri degustaciji postrežejo z domačo hrano, in sicer različne vrste mesnin, kruha, zaseko, sire, različne vrste štrukljev in potic. Na zgodovinskem otoku Kostanjevica na Krki sta na voljo dva očarljiva manjša hotela, kjer boste lahko prenočili in zaključili ta aktiven drugi dan. V samem mestnem jedru vas čaka Butični Bed & Breakfast Vila Castanea, meščanska hiša iz konca 19. stoletja, ki je spomenik lokalnega pomena z razgibano preteklostjo. Ponaša se z bogato okrašeno čelno fasado, obokanim pritličjem, tlakovci iz okoliškega kamna in notranjim dvoriščem v senci mogočnega kostanja. Dominira staremu delu mesteca, z njenih oken se odpira čudovit razgled na mehke dolenjske griče, lenobno Krko in mestece. Prenočite lahko v sobah, ki odražajo značaj stare meščanske vile, hkrati pa so sodobno opremljene v naravnih materialih. Tu vas bo zjutraj pričakal bogat in zdrav zajtrk, pripravljen iz skrbno izbranih sestavin. Sveže sezonsko sadje in zelenjava pridelana na okoliških kmetijah, mesnine in mlečni izdelki okoliških kmetij, domača marmelada in med, svež kruh in pecivo, bodo zagotovo potešili vaše brbončice in vas napolnili z energijo. Druga možnost nastanitve je Apartmajska hiša Ob Krki, ki se prav tako nahaja v središču mesta Kostanjevica na Krki. Apartma Ob Krki je »kolesarjem in pohodnikom prijazni ponudnik nastanitev«. Ta naziv mu je podelilo gospodarsko interesno Združenje za pohodništvo in kolesarjenje. Apartma ima urejen prostor za varovanje koles, uredi pa vam tudi izposojo koles, kanujev, SUP-ov.

Dan 3

Zeleno doživetje nadaljujete s kolesom v smeri mesta Brežice, ki je kot druga destinacija v Sloveniji prejela znak Slovenia Green Platinum. Zagotovo se velja ustaviti v starem mestnem jedru, kjer se nahaja mogočni Grad Brežice, v katerem domuje Posavski muzej Brežice. Na brežiškem gradu se nahaja znamenita Viteška dvorana, ki jo je poslikal umetnik  Frančišek Karel Remb in velja za enega najpomembnejših spomenikov baročne umetnosti na Slovenskem. Posavski muzej Brežice prikazuje bogato kulturno dediščino Posavja. Že od daleč vas v mesto vabi Vodovodni stolp Brežice, ki je z 46m najvišja stavba v Brežicah in ponuja spektakularen pogled na Brežiško jezero in okoliške stavbe. V bližini sotočja Save in Krke najdemo dve znani zdravilišči: Terme Čatež, ki z ogromnim vodnim parkom nudi zabavo in sprostitev celotni družini, ter Terme Paradiso, ki prav tako nudijo termalne bazene, savne in odlično hrano.

V Brežicah imate obilo možnosti za okusno kosilo. Ne glede na vaše želje in okuse, boste zagotovo našli primerno restavracijo, ki bo zadovoljila vaše brbončice. Izbirate lahko med raznolikimi jedmi in uživate v prijetnem obroku, ki bo dopolnil vaš obisk Brežic. Lahko se ustavite v Gostilni Pension Les, ki ima certifikat kolesarske nastanitve. Pogostili vas bodo z odlično pripravljeno domačo hrano. Izbrani ponudnik je tudi prejemnik znaka Green key in certifikata Slovenia green cuisine ter »Kakovostne blagovne znamke Brežice Izbrano/Selection«. Če vas mika visoka kulinarika, vam priporočamo obisk Ošterije Debeluh, ki ima znak Michelin plate. Če pa si želite le osvežitve se lahko ustavite v Klubu MC Brežice, ki se ponaša z znakom Green Key in se spočijete ob pogledu na mestni park.

Pred vami je še dolga in čudovita kolesarska pot do zadnje postaje tega zelenega doživetja, ki se bo zaključilo v Bistrici ob Sotli. Da bi napolnili svojo energijo za nadaljnje potovanje, vam priporočamo, da naredite postanek na Turistični kmetiji Vimpolšek, ki se ponaša z okoljskim znakom Green Key ter »Kakovostno blagovno znamko Brežice Izbrano/Selection«. Tu boste imeli priložnost okusiti lokalno domačo hrano, ki ima resnično kratko pot od njive do krožnika. Začrtana pot vas vodi skozi Čatež ob Savi, kjer se po predhodnem dogovoru z Brodarskim turističnim društvom Mostec, preko reke Save do kraja Mostec odpeljete kar z brodom. Potem iz Mosteca s kolesom nadaljujete preko Kapel proti Bizeljskem. Tu si v vasi Brezovica na Bizeljskem ogledate repnico Najger. Včasih so repnice uporabljali za hrambo poljščin, predvsem repe, po katerih so tudi dobile ime. V njih danes hranijo vino, značilno za ta konec, kot je bizeljčan (rdeči ali beli), pridelujejo pa tudi laški rizling, modro frankinjo in druge. Vaša kolesarska pot vas bo popeljala v Bistrico ob Sotli, ki ponuja obiskovalcem številne možnosti za rekreacijo in raziskovanje narave ter kulture. Občina Bistrica ob Sotli, slikovito območje na vzhodnem robu Slovenije, ob meji s Hrvaškim Zagorjem, se nahaja med bizeljskimi vinogradi in gozdnatimi pobočji Orlice na severu. Ime kraju izhaja iz reke Bistrice, ki se tukaj pridruži Sotli. Tu se lahko ob čudovitih pogledih na naravo okrepčate s prej pripravljeno malico. V Bistrici ob Sotli je tudi izhodiščna točka Oransove kolesarske poti, ki povezuje najzanimivejše naravne in kulturne znamenitosti tega območja. Dolžina Oransove poti je sicer 40 kilometrov, vendar ponuja tudi skrajšane možnosti (10km, 24km ali 33km). Vredna ogleda je tudi soteska reke Bistrice »Prišjek«, ki bo vašo dušo napolnila z zeleno pristno energijo tega kraja. S to kolesarsko preizkušnjo se tokratno zeleno doživetje tudi zaključi.

Novo Zeleno doživetje je bilo razvito v sklopu projekta “Posavje polno priložnosti – 3P 2023”, ki je prijavljen na Javni razpis Slovenske turistične organizacije “Za sofinanciranje aktivnosti promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji v letu 2023.

#ifeelsLOVEnia

Kontaktni podatki

Telefon: +38674881040
Spletna stran: www.posavje.com