Mestni muzej Krško

Povpraševanje

Informacije v obrazcu bodo poslane ponudniku in vsa nadaljnja komunikacija bo potekala med vami in ponudnikom.

Polja, označena z *, so obvezna

Opis

Muzej, ki deluje kot enota Kulturnega doma Krško, se nahaja v obnovljenem Valvasorjevem kompleksu. Pred stavbo od leta 1966 stoji kip polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja, ki ga je ustvaril akademski kipar in medaljer Vladimir Štoviček. Muzejski kompleks sestavljajo tri hiše: poznorenesančna, poimenovana kot Valvasorjeva, ter sosednji Jarnovičeva in Kaplanova, ki predstavljajo najbolj kakovosten del starega mestnega jedra Krškega.

V muzeju so na ogled stalne razstave, ki predstavljajo znamenite Krčane. Mednje sodijo polihistor Janez Vajkard Valvasor (1641–1693), mecenka in gospodarstvenica Josipina Hočevar (1824–1911) ter akademski kipar in medaljer Vladimir Štoviček (1896–1989). Kot prva stalna razstava je svoje mesto v muzeju dobila ravno zbirka Vladimirja Štovička. Vsakokratna občasna dopolnitev stalne razstave predstavlja del obširnega opusa, ki ga je umetnik ob osemdesetem jubileju podaril Občini Krško.

V muzeju je mogoč ogled faksimila Valvasorjeve zbirke grafičnih listov Iconotheca Valvasoriana, celotnega prevoda Slave vojvodine Kranjske ter ponatisa iz leta 1877. Od leta 2015 je predstavljena tudi tragična usoda mladih Krčanov, ki so že v začetku poletja 1941 snovali odpor proti nemškemu okupatorju. Muzejske postavitve predstavljajo mesto v različnih obdobjih. Reprezentativna je razstava Dolgo razsvetljensko 18. stoletje, ki predstavlja življenje v tem obdobju in povezavo prebivalcev z reko Savo, predstavljene so mestne insignije, od junija pa je na ogled tudi razstava o industrialcu Franu Bonaču in Tovarni celuloze in papirja v Krškem. Do konca leta 2021 pa si lahko ogledate občasno razstavo, ki predstavlja tradicijo muzealstva v Krškem, z začetkom leta 1939, in zadnjih 10 let delovanja Mestnega muzeja Krško.

V okviru muzeja je mogoč tudi ogled dela Mencingerjeve hiše. V letih 2010–2012 celostno prenovljen objekt odlikujejo lepo ohranjeni arhitekturni elementi, ki pričajo o njegovi bogati zgodovini. Med prenovo so bile v severni stavbi odkrite za slovenski prostor redke stenske poslikave, ki so nastale predvidoma v 16. stoletju.  Najverjetneje so povezane s prebivalci mesta, mogoče tudi s protestantskim gibanjem, ki je bilo živo tudi v Krškem. Raziskave zadnjih let so pokazale, da je imel v južni stavbi zadnje bivališče Janez Vajkard Valvasor. Konec 19. stoletja pa je v (že združeni) hiši prebival pisatelj, odvetnik in politik Janez Mencinger.

Od odprtja, 6. aprila 2019 dalje je v upravljanju Mestnega muzeja Krško tudi prenovljen Hočevarjev mavzolej, v mestnem parku v starem mestnem jedru Krškega.  Vodeni ogledi mavzoleja so vsak drugi torek v mesecu ob 11. in 17. uri, zbirno mesto je v Mestnem muzeju Krško.

Mestni muzej Krško je lokalni muzej, ki predstavlja preteklost občine in mesta Krško. Odlikuje ga pestro dogajanje v starem mestnem jedru, saj redno pripravlja strokovna predavanja, izobraževanja, pedagoške ali ustvarjalne delavnice ter druge prireditve. S stalnimi in občasnimi razstavami ter drugimi muzejskimi programi omogoča prepoznavanje kulturne dediščine mesta in občine Krško.

Kontaktni podatki

Spletna stran: www.mestnimuzejkrsko.si

Lokacija