Image Alt

Mestni muzej Krško

Povpraševanje

Informacije v obrazcu bodo poslane ponudniku in vsa nadaljnja komunikacija bo potekala med vami in ponudnikom.

Opis

Pestrost razstav, ki so na ogled v Mestnem muzeju Krško vas bo zagotovo navdušila. Muzej, ki deluje kot enota Kulturnega doma Krško, se nahaja v obnovljenem Valvasorjevem kompleksu. Pred stavbo od leta 1966 stoji kip polihistorja J. V. Valvasorja, ki ga je izdelal akademski kipar in medaljer Vladimir Štoviček. Kompleks sestavljajo tri hiše: poznorenesančna, poimenovana kot Valvasorjeva, ter sosednji Jarnovičeva in Kaplanova, ki predstavljajo najbolj kakovosten del starega mestnega jedra Krškega.

V muzeju so na ogled stalne razstave, ki predstavljajo znamenite Krčane. Mednje sodijo polihistor Janez Vajkard Valvasor (1641–1693), mecenka in gospodarstvenica Josipina Hočevar (1824–1911) ter akademski kipar in medaljer Vladimir Štoviček (1896–1889). Kot prva stalna razstava je svoje mesto v muzeju dobila ravno zbirka Vladimirja Štovička. Vsakokratna postavitev predstavlja del obširnega opusa, ki ga je umetnik ob osemdesetem jubileju podaril Občini Krško.

V muzeju je mogoč ogled faksimila Valvasorjeve zbirke grafičnih listov Iconotheca Valvasoriana, celotnega prevoda Slave vojvodine Kranjske ter ponatisa iz leta 1877. Od leta 2015 je predstavljena tudi tragična usoda mladih Krčanov, ki so že v začetku poletja 1941 snovali odpor proti nemškemu okupatorju. Muzejske postavitve predstavljajo mesto v različnih obdobjih. Reprezentativna je razstava Dolgo razsvetljensko 18. stoletje, ki predstavlja življenje v tem obdobju in povezavo prebivalcev z reko Savo, predstavljene so mestne insignije, do oktobra pa je na ogled tudi gostujoča razstava Posavskega muzeja Brežice: Franjo in Iva Stiplovšek: razvoj muzealstva v Posavju. Ta odstira tančice ustanavljanja prvega muzeja in prve razstave, ki je bila v prostorih t.i. Valvasorjeve hiše in današnje Galerije Krško postavljena v novembru 1940.

V okviru muzeja je mogoč tudi ogled dela Mencingerjeve hiše. V letih 2010–2012 celostno prenovljen objekt odlikujejo lepo ohranjeni arhitekturni elementi, ki pričajo o njegovi bogati zgodovini. Med prenovo so bile v severni stavbi odkrite za slovenski prostor redke stenske poslikave, ki jih datiramo v 16. stoletje.  Najverjetneje so povezane s prebivalci mesta, mogoče tudi sprotestantskim gibanjem, ki je bilo živo tudi v Krškem.. Raziskave zadnjih let so dokazale, da je imel v južni stavbi zadnje bivališče Janez Vajkard Valvasor. Konec 19. stoletja pa je v (že združeni) hiši prebival pisatelj, odvetnik in politik, Janez Mencinger.

V pritličnih prostorih Mencingerjeve hiše  je od 16. junija 2018 na ogled občasna razstava 80. so bila leta … v Krškem. Muzejska postavitev predstavlja Krško med letoma 1980 in 1991. Zadnjo dekado pred razpadom SFRJ prikazuje s političnega stališča, govori o gospodarstvu, zdravstvu, šolstvu, urbanistični ureditvi, predstavi bogato kulturno dogajanje in športne dogodke, ki so zaznamovali 80. leta v Krškem, pomembna segmenta razstave pa sta tudi najstniško obdobje in preživljanje prostega časa.

Od odprtja, 6. aprila 2019 dalje je v upravljanju Mestnega muzeja Krško tudi prenovljen Hočevarjev mavzolej, v mestnem parku v starem mestnem jedru Krškega.  Vodeni ogledi mavzoleja so vsak drugi torek v mesecu ob 11. in 17. uri, zbirno mesto je v Mestnem muzeju Krško.

Mestni muzej Krško je muzej s pestrim dogajanjem, saj redno pripravlja strokovna predavanja, izobraževanja, pedagoške ali ustvarjalne delavnice ter druge prireditve. S stalnimi in občasnimi razstavami ter drugimi muzejskimi programi omogoča prepoznavanje kulturne dediščine mesta in občine Krško.

Kontaktni podatki

Spletna stran: www.mestnimuzejkrsko.si

Lokacija

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.