Image Alt

Mestni muzej Krško

Povpraševanje

Informacije v obrazcu bodo poslane ponudniku in vsa nadaljnja komunikacija bo potekala med vami in ponudnikom.

Opis

Pestrost zbirk in najdb, ki jih hranijo v mestnem muzeju Krško vas bo zagotovo navdušila. Mestni muzej Krško, ki deluje kot enota Kulturnega doma Krško, se nahaja v obnovljenem Valvasorjevem kompleksu. Pred stavbo od leta 1966 stoji kip polihistorja J. V. Valvasorja, ki ga je izdelal akademski kipar in medaljer Vladimir Štoviček. Kompleks sestavljajo tri hiše: poznorenesančna, poimenovana kot Valvasorjeva, ter sosednji Jarnovičeva in Kaplanova, ki predstavljajo najbolj kakovosten del starega mestnega jedra Krškega.
V muzeju so na ogled stalne zbirke, ki predstavljajo znamenite Krčane. Mednje sodijo polihistor Janez Vajkard Valvasor (1641–1693), mecenka in gospodarstvenica Josipina Hočevar (1824–1911) ter akademski kipar in medaljer Vladimir Štoviček (1896–1889). Kot prva stalna razstava je svoje mesto v stavbi dobila ravno zbirka Vladimirja Štovička. Vsakokratna postavitev predstavlja del obširnega opusa, ki ga je umetnik ob osemdesetem jubileju podaril Občini Krško.
V muzeju je mogoč ogled Valvasorjeve zbirke grafičnih listov Iconotheca Valvasoriana, celotnega prevoda Slave vojvodine Kranjske ter starejših faksimilov iz leta 1877. Od leta 2015 je predstavljena tudi tragična usoda mladih, ki so v Krškem že v začetku poletja 1941 snovali odpor proti nemškemu okupatorju. Muzejske postavitve poleg znanih Krčanov predstavljajo mesto v različnih obdobjih. Reprezentativna je razstava Dolgo razsvetljensko 18. stoletje, ki predstavlja življenje v tem obdobju in povezavo prebivalcev z reko Savo.
V razstavnih prostorih je omogočen tudi vpogled v dediščino širše okolice, ki je vidna skozi Pot medičarstva in lectarstva med Krškim in Zagrebom.
V sklopu muzeja je mogoč tudi ogled dela Mencingerjeve hiše. V letih 2010–2012 celostno prenovljen objekt odlikujejo lepo ohranjeni arhitekturni elementi, ki pričajo o njegovi bogati zgodovini. Med prenovo so bile v severni stavbi odkrite za slovenski prostor redke stenske poslikave, ki jih datiramo v 16. stoletje in so najverjetneje povezane s prebivalci Krškega in protestantskim gibanjem, ki je bilo tu zelo močno. Raziskave zadnjih let so dokazale, da je imel v južni stavbi zadnje bivališče Janez Vajkard Valvasor. Konec 19. stoletja pa je tu prebival pisatelj, odvetnik in politik, Janez Mencinger.
Mestni muzej Krško je muzej s pestrim dogajanjem, saj redno pripravlja strokovna predavanja, izobraževanja, pedagoške ali ustvarjalne delavnice ter druge prireditve. S stalnimi in občasnimi razstavami ter drugimi muzejskimi programi omogoča prepoznavanje kulturne dediščine mesta in občine Krško.

Kontaktni podatki

Spletna stran: www.mestnimuzejkrsko.si

Lokacija