Kolesarsko doživetje grajskih zgodb

Opis

Posavje je dežela gradov. Na izjemno geografskem področju se nahaja zares veliko število gradov, ki so s svojo slikovitostjo in težjo dostopnostjo že od nekdaj burili domišljijo. Če ljubezen do gradov, ki so nedvomno eden najpomembnejših elementov slovenske kulturne dediščine, povežemo z ljubeznijo do kolesarjenja, potem dobimo edinstveno in nepozabno kolesarsko doživetje grajskih zgodb.

Kolesarsko turo na kateri lahko spoznate srednjeveško življenje lahko pričnete z obiskom gradu Sevnica, ki se ponaša s čudovitim grajskim kompleksom nad mestom. Grad nam ponuja pravo izročilo časa vitezov in princes, večini pa sapo vzamejo tudi baročne freske na stropu, ki nas vodijo skozi štiri letne čase. Zadnja sevniška grofica Mathilda je znana po zanimivi ljubezenski zgodbi, na gradu pa si lahko ogledamo njene sobane. Ogled lahko zaključimo tudi z degustacijo slavne modre frankinje, vse bolj pa postaja znana in priljubljena tudi njena bela različica.

Iz Sevnice lahko v smeri Krškega nadaljujemo na grad Rajhenburg, ki ga je s kolesom mogoče doseči s kratkim vzponom, ki pa nikakor ni od muh. Brestaniški grad je zaznamovan s skrivnostnim redom menihov – s Trapisti, ki so tu delovali in izdelovali slavno čokolado. Ta je bila tako kvalitetna, da so o njej govorili celo na dunajskem cesarskem dvoru, sam cesar pa ji je podelil priznanje kakovosti z imenom Imperial. Do gradu vodi tudi atraktivna vožnja skozi tunel, ob progi nekdanje rudniške železnice, ki je še posebej prijetna v vročih poletnih dnevih, saj je temperatura v tunelu konstantno sveža. Za tiste bolj zmrzljive, vsekakor priporočamo dodatna oblačila.

Če nadaljujemo iz Sevnice v nasprotno smer, se pripeljemo v Radeče, kjer si lahko ogledamo ostanke gradu Svibno.

Grajske zgodbe nas iz Krškega lahko popeljejo v smeri Brežic, kjer si je mogoče ogledati čudovit grad, v katerem danes domuje Posavski muzej Brežice. Poleg zanimivih muzejskih zbirk, je pika na i gotovo čudovita viteška dvorana, v kateri so občasno organizirane tudi glasbene in pevske prireditve. Viteška dvorana se ponaša s čudovitimi baročno poslikanimi stropi in stenami, ki prikazujejo Ovidove metamorfoze od kaotičnega rojstva sveta do Gaja Julija Cezarja. V kolikor nadaljujemo v smeri Pišec ali Bizeljskega, se lahko na tej poti ustavimo tudi v tamkajšnjih gradovih. Na gradu Bizeljsko lahko iz grajskega balkona uzrete nepozabne razglede na čudovito dolino Sotle. Če vas iz Brežic zanese še mimo gradu Mokrice, lahko uživate v sadovnjakih in botaničnem bogastvu, sredi griča pa leži kapelica sv. Ane. Tudi tu je grofica Barbara povezana s številnimi legendami, pretežno ljubezensko obarvanimi, a kaj bi svet brez velikih ljubezni. Posebnost gradu je mokriška viljamovka, Grajska klet pa skriva najžlahtnejšo vinsko kapljico.

Kontaktni podatki

Lokacija