Banova domačija

Povpraševanje

Informacije v obrazcu bodo poslane ponudniku in vsa nadaljnja komunikacija bo potekala med vami in ponudnikom.

Polja, označena z *, so obvezna

Opis

Če želite doživeti utrip bivanja v starih domačijah, potem med svojim potepom v Posavju ne smete izpustiti obiska Banove domačije. Banova domačija se nahaja v severnem delu vasi Artiče in je ena najstarej­ših domačij v vasi. Predstavlja gruča­sti tip domačije, katere večina stavb je bila vrisana že v Franciscejskem katastru iz leta 1825.
Vsi objekti na domačiji so leseni in, razen drvarnice, kriti s slamo. Banova domačija zajema: glavna objekta, ki sta kmečka hiša in sestavljeno gospodarsko poslopje, domačijo pa sestavljajo še svinjak s svinjsko kuhinjo, koruznjak, drvarnica, obnovljena sušilnica za sadje, pa hram in rekonstruiran čebelnjak.
Banova hiša je edina stavba v sklopu domačije, ki je v celoti postavljena na novo. Hiša je zgrajena na podlagi značilnosti stare, delno še ohranjene hiše. Notranjost hiše je dobila novo funkcijo in je prilagojeno sodobnim potrebam upravljavcev in obiskovalcem.
Gospodarsko poslopje, v katerem se je včasih nahajal hlev je osrednji del stavbe in najverjetneje najstarejši del z letnico 1871 na lesenem podboju. Objekt v dolžino meri približno 30 metrov in je med najdaljšimi stavbami v Sloveniji, ki je krit s slamo. V vseh teh prostorih je zbranih in razstavljenih večje število različnih orodij in naprav, med katerimi sta tudi preša ali stiskalnica za sadje.

Kontaktni podatki

Lokacija