Ajdovska jama

Opis

AJDOVSKA JAMA PRI NEMŠKI VASI – PRAZGODOVINSKA NEKROPOLA IN SVETIŠČE

V nedrih vzhodnega dela Krškega hribovja je že tisočletja skrito majhno svetišče, v katerem so okoliški prebivalci ob svojih rajnkih iskali odgovore o izvoru, smislu, namenu svojega bivanja.

To svetišče je domačinom že od nekdaj poznano kot Ajdovska jama pri Nemški vasi (tudi Kartuševa jama), ko pa je leta 1884 vanjo prvič zakopal starinokop  Jernej Pečnik, je postala zanimiva tudi različnim raziskovalcem, prvenstveno arheologom. Ti so  kaj kmalu ugotovili, da so ta majhni, skrivnostni podzemski prostor  skupaj z jamskimi medvedi obiskovali že lovci v starejši kameni dobi, cca 50.000 pr. n. št, v mlajši kameni dobi , več kot 6000 let nazaj, pa je ljudem služila kot sakralni prostor in nekropola. Jama je tako tudi najstarejše pokopališče v Sloveniji.  Odkrili so več skupin pokopov, med človeškimi ostanki pa zanimive predmete, ki pričajo o življenju v mlajši kameni dobi in tudi takratnem odnosu do sveta živih in mrtvih. Med najdbami so tudi predmeti, ki sodijo med najstarejše obredne predmete v Posavju, njihov namen pa še ni povsem določen.

Da so naravni jamski prostor uporabili za svetišče je verjetno k temu prispevala že sama oblika jame , ki deluje kot velika zemeljske »maternica«, nekak prostor ponovnega rojstva, ki so ga z minimalnimi posegi prilagodili svojim potrebam.

Poseben pridih mističnosti pa daje že tudi neposredna okolica jame, zlasti jasa pred samo jamo, ki kar kliče po starodavnih obredjih in pristnem stiku z naravo, obenem pa velja tudi za enega močnejših lokacij zdravilnih energij v slovenskem prostoru.

Ajdovska jama je sicer med 15. aprilom in 15. oktobrom zaradi varstva porodniške kolonije ogroženih netopirjev zaprta za oglede, je pa po vnaprejšnjem dogovoru tudi v tem času ob spremstvu vodnika možno doživeti okoliški prostor, s pomočjo različnih replik najdenih predmetov in rekonstruiranih oblačil pa tudi življenje v prazgodovini.

Med 15. oktobrom in 15. aprilom pa je obisk Ajdovske jame možen po vnaprejšnjem dogovoru. Osnovni obisk traja približno 1 uro, ob naravnih zanimivostih, lokalnih zgodbah pa doživite tudi utrinke življenja iz pradavnine.

Stroški vodenja znašajo 5 € na osebo.

Kontaktni podatki

Telefon: +38631329625
Spletna stran: www.ajdovska-jama.si

Lokacija