Adrenalinski športi v Posavju

Opis

Posavje s svojo naravno raznolikostjo nudi številne adrenalinske športe, ki bodo hitreje pognali kri po žilah tudi najzahtevnejšim ljubiteljem tovrstnih izzivov. Med najbolj priljubljenimi adrenalinskimi aktivnostmi so v Posavju gotovo jadralno padalstvo in zmajarji, balonarstvo in zavarovane plezalne poti (ferate).

Med jadralnimi padalci in zmajarji sta v Posavju priljubljeni predvsem dve točki – Lisca (947 m.n.v.) in Svinjski rt (497 m.n.v.). Med jadranjem in letenjem v zraku je mogoče občudovati širen pogled na dolino reke Save, na okoliško hribovje, polja in travnike. Lisca s svojo lego, ugodno klimo in lahko dostopnostjo privablja ljubitelje jadralnega padalstva in zmajarstva že vse od začetkov 90. let prejšnjega stoletja. Za najbolj pogumne so na vrhu na voljo tri vzletišča, ki so primerna tako za začetnike, kakor tudi za tiste bolj izkušene.

Poleg jadralnega padalstva in zmajarstva postaja v Posavju vse bolj priljubljena adrenalinska aktivnost plezanje po zavarovanih plezalnih poteh (ferate). Tudi v svetu postaja tovrsten šport vse bolj priljubljen in z eno ferato se lahko pohvalimo tudi v Posavju. Nahaja se na Lisci z izhodiščem v Cerju. Ferata je po težavnosti ocenjena z B/C, razen zadnji odsek, ki je ocenjen z D, kar pomeni, da bo v izziv tudi tistim zahtevnejšim plezalcem. Ferata je primerna tudi za tiste, ki se šele prvič spogledujejo s tem športom, saj so posamezni plezalni odseki kratki, vsako steno pa je mogoče obiti tudi peš in nadaljevati na naslednjem odseku, v kolikor se nam kakšen del poti zdi prezahteven. Najbolj drznim bo še posebej po godu zadnji, peti odsek, ki je hkrati najbolj izpostavljen, tehnično zahteven in previsen.

Niti Lisca niti Bohor ne bosta pustila ravnodušne tudi tiste, ki se navdušujejo nad gorskim kolesarstvom in adrenalinskimi spusti v dolino po brezpotju (down hill). Številne gozdne poti so kakor nalašč za ljubitelje adrenalinskih izzivov na dveh kolesih.

 

Kontaktni podatki

Lokacija