Image Alt

Gradovi Posavja

Posavje – slovenska dežela gradov

Posavje se ponaša s številnimi slikovitimi gradovi, ki vam vsak na svoj edinstven način ponuja nepozabna grajska doživetja od čudovitih grajskih vrtov in dvorišč do izvrstne kulinarike, nepozabnih dogodkov, izjemne arhitekture, umetnosti in zgodovine.

Spoznajte posavske gradove, zagotovo vas ne bodo pustili ravnodušne!

 

Grad Sevnica

Impozanten grad Sevnica, ki se dviga nad starim mestnim jedrom in ponuja razkošen pogled daleč naokoli. Srednjeveški grad Sevnica je danes srednji kulturni, zgodovinski, politični in protokolarni objekt v občini Sevnica ter obenem središče kulturnega dogajanja, ki ponuja edinstvena grajska doživetja za vse generacije. Posebnost gradu je prav gotovo Grajska vinoteka in Klet modre frankinje, ki  se nahaja v grajski vili nad grajskim vinogradom. V čast slovenski avtohtoni vrsti vsak leto Sevničani priredijo Festival modre frankinje.  Edinstven vinsko-kulinarični dogodek s pokušinami najboljših modrih frankinj in izbrano kulinariko.

Grad Rajhenburg

Ali veste, da so bili Rajhenburški trapisti prvi industrijski proizvajalci čokolade na Slovenskem? Proizvajali so jo pod blagovno znamko Imperial, ki jim jo je podelil sam avstrijski cesar Franc Jožef I. Bili so cesarski dobavitelji tako čokolade kot likerjev, kar je bilo največje priznanje za kvaliteto njihovih izdelkov. Njihovi proizvodi so bili na prodajnih policah po vsej Evropi. Grad Rajhenburg je po zadnji prenovi v letu 2012 dobil izjemno privlačno podobo, ki jo dopolnjujemo tako z muzejskimi razstavami in programi kot tudi glasbenimi, gledališkimi in filmskimi predstavami. Med pomembnimi vsebinami je tudi muzejska predstavitev življenja in dela trapistov, ki so delovali na Rajhenburgu med leti 1881 in 1947. Grajski zidov pa tudi vabijo na  vsakoletni dogodek Rajhenburški dan čokolade in likerjev, ki je programsko zasnovan na izjemno bogati dediščini, ki so jo Brestanici, Posavju in celotnemu slovenskemu prostoru zapustili menihi trapisti.

 

Posavski muzej Brežice

Na vzpetini na levem bregu Save, ki razmejuje Štajersko in Kranjsko stoji mogočna renesančna grajska stavba iz 16. stoletja, Grad Brežice, ki vas bo očaral s čudovito baročno notranjostjo. Viteško dvorano morate vsaj enkrat v življenju videti! Sesti vanjo, upreti pogled na stene, strop in uživati. V gradu Brežice že od leta 1949 Posavski muzej Brežice predstavlja bogato dediščino posavskih gričev in ravnic.

 

Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki – nekdanji samostan

Tam, kjer se nižinski Krakovski pragozd počasi vzpenja v hribovite zelene Gorjance, leži naše edino mesto na otoku, Kostanjevica na Krki, ki vabi številne obiskovalce s svojo kulturno ponudbo, naravnimi danostmi, kulinariko, tradicionalnimi prireditvami in različnimi možnostmi za preživljanje prostega časa.

Nedaleč stran, od mesta na otoku, stoji danes mogočni kompleks nekdanjega cistercijanskega samostana, v katerem so la 1974 v obnovljenih prostorih odprli Galerijo Božidar Jakac. Danes si lahko tu ogledamo številne kiparske in slikarske stalne zbirke pa tudi precej občasnih. Je ena izmed največjih slovenskih galerij po površini razstavnih prostorov, razstavljenem gradivu in likovnemu fondu.

Od leta 1961 poteka v Kostanjevici na Krki Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva, ki velja za najstarejši delujoči simpozij na svetu. V vseh letih simpozija je nastalo več kot 100 skulptur iz lesa, ki so na ogled v neposredni okolici Galerije Božidar Jakac in v Kostanjevici na Krki.

Grad Mokrice

Nad stoletnimi gozdovi Gorjancev se ponosno dviga srednjeveški grad Mokrice, ki je danes preurejen v butični hotel visoke kategorije s stilno opremljenimi sobami in apartmaji v grajskih stolpih. Grad z okolico slovi kot največje in najbolj kakovostno parkovno območje v Sloveniji. Srečali se boste s tišino angleškega krajinskega sloga. Botanično vrednost parku daje preko 60 različnih drevesnih in grmovnih vrst starih tudi 200 let. Številne poti so speljane do grajskih poslopij in kapel ter med sadovnjaki viljamovke vse do jezera. Čudovito grajsko okolje je pravzaprav domišljeno oblikovana kulisa igrišča za golf, ki povezuje preteklost s sodobnostjo. Grad Mokrice slovi po kulinaričnem razvajanju s divjačinskimi specialitetami in degustacijo penin v grajski vinoteki. Razkošje prostorov govori o drugih časih in ljudeh zaznamovani z legendami in misonsko simboliko, zato jih ne zamudite!

 

 

Grad Raka

V dolini reke Krke med Novim mestom in Krškim se vzpenja mogočen renesančni grad, ki velja za enega najstarejših gradov na Slovenskem. Grad ponuja več kot 30 prostorov, ki so vsi opremljeni z avtentičnim interjerjem iz obdobja 17. do 19. stoletja. V zbirki je več kot 1500 kosov pohištva, slik, skulptur, ur, orožja …

 

Grad Bizeljsko

Na skalnem griču nad Bizeljsko vasjo stoji srednjeveški grad Bizeljsko. Danes na gradu domuje družina Klakočar, ki je v skoraj 50-letni tradiciji vinogradništva in 30 000 trtami lastne ekološke obdelave, s ponosom ponujajo pestro in neponovljivo izbiro odličnih vin rednih trgatev in vseh vrst krasnih predikatov. Vina za vsak okus in priliko!
V vsakoletni ponudbi pa je seveda tudi – sicer že redka, ampak zelo zanimiva – stara avtohtona sorta rumeni plavec. Ob pokušini njihovih vin v čudoviti rustikalno urejeni grajski kleti (60 sedišč) boste zlahka izbrali vino za vsako priložnost.
Vinska klet WISELL ima odprta grajska vrata med vikendi, prazniki oz. po dogovoru in predhodnem naročilu – zaželjeno predvsem za večje skupine.

Grad Pišece

Izjemen grad Pišece stoji na skalni kopi sredi gozdnatih pobočij Orlice.  Ob gradu je urejen čudovit angleški park, v katerem izstopata 50 metrov visoka sekvoja ter ribnik, ki daje gradu aristokratski pridih. Do gradu vodi pešpot iz središča Pišec, ki poteka mimo Pleteršnikove domačije, spodnjega ribnika in skozi obnovljen angleški park do gradu. Če se boste odpravili na najvišji vrh Občine Brežice, Špiček (686m), ne smete zamudi ogled gradu.

Grad Pišece

Grad Pišece

Grad Podsreda

Med bukovimi gozdovi Orlice stoji najbolj »grajski izmed gradov na Slovenskem«, srednjeveški grad Podsreda, ki živi bogato in polno življenje s stalnimi in priložnostnimi razstavami, glasbenimi dogodki in kot poročni prostor. Grad, ki se nahaja v čudovite območju Kozjanskega parka vas bo očaral s prečudovitimi slikami Franceta Slane – enega najbolj znanih slovenskih slikarjev, ter s pridihom res starih, že skoraj čisto pozabljenih časov grajske kuhinje!

Grad Podsreda

Grad Podsreda