Image Alt

Gradovi Posavja

Posavje – slovenska dežela gradov

Posavje se ponaša s številnimi slikovitimi gradovi, ki vam vsak na svoj edinstven način ponuja nepozabna grajska doživetja od čudovitih grajskih vrtov in dvorišč do izvrstne kulinarike, nepozabnih dogodkov, izjemne arhitekture, umetnosti in zgodovine.

Spoznajte posavske gradove, zagotovo vas ne bodo pustili ravnodušne!

 

Grad Sevnica

Grad, ki ga v Posavju gotovo ne gre spregledati, je impozantni grad Sevnica, ki se dviga nad starim mestnim jedrom in ponuja razkošen pogled daleč naokoli.

Srednjeveški grad Sevnica je danes osrednji kulturni, zgodovinski, politični in protokolarni objekt v občini Sevnica ter obenem središče kulturnega dogajanja, ki ponuja edinstvena grajska doživetja za vse generacije.

Posebnost gradu je prav gotovo Grajska vinoteka in Klet modre frankinje, ki  se nahaja v grajski vili nad grajskim vinogradom.

V čast slovenski avtohtoni vrsti vsako leto Sevničani priredijo Festival modre frankinje.  Gre za edinstven vinsko-kulinarični dogodek s pokušinami najboljših modrih frankinj in izbrano kulinariko.

 

Grad Sevnica

Grad Sevnica

 

Grad Rajhenburg

Ali veste, da so bili Rajhenburški trapisti prvi industrijski proizvajalci čokolade na Slovenskem? Proizvajali so jo pod blagovno znamko Imperial, ki jim jo je podelil sam avstrijski cesar Franc Jožef I. Bili so cesarski dobavitelji tako čokolade kot likerjev, kar je bilo največje priznanje za kvaliteto njihovih izdelkov. Njihovi proizvodi so bili na prodajnih policah po vsej Evropi.

Grad Rajhenburg je po zadnji prenovi v letu 2012 dobil izjemno privlačno podobo, ki jo dopolnjujemo tako z muzejskimi razstavami in programi kot tudi glasbenimi, gledališkimi in filmskimi predstavami. Med pomembnimi vsebinami je tudi muzejska predstavitev življenja in dela trapistov, ki so delovali na Rajhenburgu med leti 1881 in 1947.

Grajski zidov pa tudi vabijo na  vsakoletni dogodek Rajhenburški dan čokolade in likerjev, ki je programsko zasnovan na izjemno bogati dediščini, ki so jo Brestanici, Posavju in celotnemu slovenskemu prostoru, zapustili menihi trapisti.

 

Grad Rajhenburg

Grad Rajhenburg

 

Posavski muzej Brežice

Na vzpetini na levem bregu Save, ki razmejuje Štajersko in Kranjsko, stoji Grad Brežice, mogočna renesančna grajska stavba iz 16. stoletja. Grad vas bo očaral s čudovito baročno notranjostjo, katere pika na i je znana Viteška dvorana – posebnost, ki jo morate videti vsaj enkrat v življenju! Sprehodite se skoznjo, se usedite in svoj pogled uprite v stene okoli vas in strop nad vami ter preprosto uživajte. V gradu Brežice že od leta 1949 deluje Posavski muzej Brežice, v katerem je predstavljena bogata dediščina posavskih gričev in ravnic.

 

Viteška dvorana Posavski muzej Brežice

Viteška dvorana

 

Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki – nekdanji samostan

Tam, kjer se nižinski Krakovski pragozd počasi vzpenja v hribovite zelene Gorjance, leži naše edino mesto na otoku, Kostanjevica na Krki, ki vabi številne obiskovalce s svojo kulturno ponudbo, naravnimi danostmi, kulinariko, tradicionalnimi prireditvami in različnimi možnostmi za preživljanje prostega časa.

Nedaleč stran od mesta na otoku, stoji danes mogočni kompleks nekdanjega cistercijanskega samostana, v katerem so leta 1974 v obnovljenih prostorih odprli Galerijo Božidar Jakac. Danes si lahko tu ogledamo številne kiparske in slikarske stalne zbirke, pa tudi precej občasnih. Galerija velja za eno izmed največjih slovenskih galerij po površini razstavnih prostorov, razstavljenem gradivu in likovnemu fondu.

Od leta 1961 poteka v Kostanjevici na Krki Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva, ki velja za najstarejši delujoči simpozij na svetu. V vseh letih simpozija je nastalo več kot 100 skulptur iz lesa, ki so na ogled v neposredni okolici Galerije Božidar Jakac in v Kostanjevici na Krki.

 

Galerija Božidar Jakac

Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, Forma Viva

 

Grad Mokrice

Nad stoletnimi gozdovi Gorjancev se ponosno dviga srednjeveški grad Mokrice, ki je danes preurejen v butični hotel visoke kategorije s stilno opremljenimi sobami in apartmaji v grajskih stolpih.

Grad z okolico slovi kot največje in najbolj kakovostno parkovno območje v Sloveniji. Srečali se boste s tišino angleškega krajinskega sloga. Botanično vrednost parku daje preko 60 različnih drevesnih in grmovnih vrst starih tudi 200 let. Številne poti so speljane do grajskih poslopij in kapel ter med sadovnjaki viljamovke vse do jezera. Čudovito grajsko okolje je pravzaprav domišljeno oblikovana kulisa igrišča za golf, ki povezuje preteklost s sodobnostjo. Grad Mokrice slovi po kulinaričnem razvajanju s divjačinskimi specialitetami in degustacijo penin v grajski vinoteki. Razkošje prostorov govori o drugih časih in ljudeh, zaznamovanih z legendami in misijonsko simboliko, zato jih ne zamudite!

 

Grad Mokrice

 Grad Mokrice

 

Grad Raka

V dolini reke Krke med Novim mestom in Krškim se nahaja mogočen renesančni grad Raka, ki velja za enega najstarejših gradov pri nas. Grad ima preko 30 sob, vse opremljene z avtentičnim pohištvom iz obdobja med 17. in 19. stoletjem. Celotna grajska zbirka vključuje preko 1500 kosov pohištva, slik, umetniških skulptur, ur, kosov orožja in še kaj.

 

Grad Raka

Grad Raka

 

Grad Bizeljsko

Srednjeveški grad Bizeljsko se nahaja na skalnem griču nad Bizeljsko vasjo. Danes je grad dom družine Klakočar, ki ima preko 50-letno tradicijo vinogradništva in se ponaša s 30.000 vinskimi trtami lastne organske pridelave. Obiskovalcem s ponosom ponujajo pester in edinstven izbor odličnih vin iz rednih letin in vseh vrst čudovitih predikatov. Resnično ponujajo vina za vsak okus in priložnost.

V vsakoletni ponudbi je tudi zelo redka, a izjemno zanimiva stara avtohtona sorta rumeni plavec. Med degustacijo njihovih vin v čudoviti rustikalno urejeni grajski kleti (60 sedežev) boste zlahka izbrali vino za vsako priložnost. Njihova vinska klet, imenovana WISSEL, ima svoja grajska vrata odprta ob vikendih, praznikih ali po dogovoru in predhodnem naročilu (po možnosti predvsem za večje skupine).

 

Grad Bizeljsko

Grad Bizeljsko

 

Grad Pišece

Izjemen grad Pišece stoji na skalnem griču sredi gozdnatih pobočij Orlice. Ob gradu je čudovit angleški park, v katerem izstopata 50 metrov visoka sekvoja in čudovit ribnik. Oboje daje gradu precej aristokratski občutek. Iz središča mesta Pišece je pešpot, ki vodi vodi mimo Pleteršnikove domačije, ribnika ter skozi obnovljen angleški park vse do gradu. Če razmišljate o obisku najvišjega vrha Občine Brežice, ne smete zamuditi obiska tega čudovitega gradu.

 

Grad Pišece

Grad Pišece

 

Grad Podsreda

Med bukovimi gozdovi Orlice stoji najbolj »grajski izmed vseh gradov na Slovenskem«, srednjeveški grad Podsreda, ki živi bogato in polno življenje s stalnimi in priložnostnimi razstavami, glasbenimi dogodki in kot poročni prostor. V tem tem gradu pa lahko tudi prenočite.

Grad, ki se nahaja v čudovite območju Kozjanskega parka, vas bo očaral s prečudovitimi slikami Franceta Slane – enega najbolj znanih slovenskih slikarjev, ter s pridihom res starih, že skoraj čisto pozabljenih časov grajske kuhinje!

 

Grad Podsreda

Grad Podsreda

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.