USKOŠKA POT

Opis

USKOŠKA POT (Črneča vas – Črešnjevec – Oštrc – Črneča vas)

Uskoška pot je zgodba o meji, ki ločuje in združuje hkrati. Vodi nas po sledeh Uskokov v obrobni, malo znani pokrajini, kjer se kompleksna zgodovina stika s čarobnostjo Gorjancev. Izzivi meje so vselej aktualni in sprehod omogoča, da o njih izvemo iz prve roke. Krožna pot je izrazito panoramska, kraški reliefi odstirajo čudovite razglede na Kostanjevico na Krki z Galerijo Božidar Jakac na eni strani in neukrotljive naravne predele na drugi. V Črneči vasi se povzpnemo v vrh zvonika Stražnega stolpa, na gozdnih grebenih okusimo plodove letnih časov in spotoma nazdravimo s frankinjo ali cvičkom, zaščitnima znakoma tega območja. Pot je lahka, dolga 7 kilometrov, primerna tudi za otroke in starejše. Za raziskovalce neuhojenih poti, iskalce miru in ozaveščene popotnike, ki želijo spoznati vzroke in posledice selitev v preteklosti in sedanjosti skozi zgodbe obmejnih vasi.

Ker naravno okolje Gorjancev nudi idealne možnosti za samooskrbo, vodenju po želji dodamo piknik košarico z lokalnimi dobrotami, ki jih na okoliških kmetijah izberem posebej za vas in se spreminjajo z letnimi časi. Okusi in vonji so namreč ključ do popolnega lokalnega doživetja, ki zlepa ne bo utonilo v pozabo.

Začetek poti: Stražni stolp, Črneča vas

Trajanje: 2-3 ure

Cena: od 1 do 8 oseb: 80 €; od 9 do 20 oseb: 10 € na osebo

 

Uskoki v Kostanjevici na Krki

Za območje Kostanjevice na Krki je značilna tudi dediščina Uskokov, ki je svoje jezikovne sledi pustila v govorici vaščanov Oštrca, Črešnjevca in Črneče vasi. Uskoki je skupno ime za etnično in kulturno raznolike skupine habsburških najemniških vojakov iz območij Cetinja, celinske Dalmacije, Hercegovine, Like in Senja, ki so v 16. stoletju poselili Žumberak v okviru varovanja Vojne krajine pred Osmansko vojsko. Odnosti med Habsburgom in Osmanskim cesarstvom so vplivali na (ne)stabilnost življenja Uskokov, tako naj bi ti l. 1736 napadli kostanjeviško cisterco, ubili dva meniha in pokradli nekaj zlata in denarja. Ta dogodek je ovekovečen na freski nad vhodom v sedanjo  Galerijo Božidar Jakac, ki prikazuje Brezmadežno, ki v rokah drži glavo obglavljenega Uskoka. Ob freski nas na napad ter splošno razmerje do Uskokov opominja napis: ‘Glejte vrata nebeška, skozi katera ne bodo stopili ne tatovi, ne Vlahi /Uskoki/ in ne razbojniki, ampak samo pravični.’

 

 

 

Kontaktni podatki

Lokacija