S kolesom ali peš na Lisco

Opis

Lisca, ki se nahaja severno od Sevnice, je s svojimi 948 m nadmorske višine idealna izletniška točka tako za družine z otroci, rekreativne pohodnike ali kolesarje, kakor tudi za tiste, željne adrenalinskega doživetja ali gorskega izziva. Za vsakega v svojem tempu in po raznolikih poteh je Lisca gotovo eden izmed najbolj priljubljenih vrhov Zasavsko – Posavskega hribovja. Na vrhu vas poleg razgleda in neokrnjene narave pričaka Tončkov dom (930 m n.v.), kjer se je mogoče okrepčati z jedačo in pijačo. Okolica je lepo urejena z rekreacijskimi površinami in tudi prostorčki za piknik, na voljo so tudi lepo urejena igrala za otroke, zato je Lisca tudi ena izmed priljubljenih izletniških točk za družine z otroki. Nanjo se radi podajo tudi padalci, saj nudi odlično izhodišče za skoke s padalom.

 

Na Lisco s kolesom

Na razgledni travnati vrh Lisce vodi asfaltna cesta in več planinskih poti, tudi ferata (zavarovana plezalna pot). Vrh si številni želijo osvojiti prav na kolesu, pri čemer si za svoje izhodišče najpogosteje izberejo kraj Radeče (194 m n.v.).

Izhodišče: Radeče

Dolžina poti: cca. 18 km

Višinska razlika: 754m

Zahtevnost: srednje zahtevna kolesarska pot

Primerno za: gorska in treking kolesa

Opis poti

Iz Radeč se najprej do Brega (cca. 6 km) peljemo po lokalni cesti ob železnici, po levem bregu Save in se vmes peljemo skozi nekaj manjših in lepo urejenih vasi. V tem odseku je pot raznolika, a vseeno pretežno položna. Odcep za Lisco in Jurklošter je v naselju Breg dobro označen. Od vasi Breg nato nadaljujemo prva 2 km rahlo navkreber, naslednjih 10 km pa se nato izmenjujejo večji in manjši klanec. Ves čas so oznake za Lisco dobro vidne. Zadnji kilometer do vrha je pretežno položen. V drugem delu vzpona je strmina 24%. Cesta do vrha je bolj ali manj senčna in ovinkasta.

V kolikor se na Lisco s kolesom odpravljate od dlje, potem priporočamo nekoliko daljši kolesarski izlet, ki ga lahko pričnete z izhodiščno točko v Hrastniku (pri Steklarni v industrijski coni Podkraj je veliko parkirišče, kjer lahko pustite avtomobil). Pot vas vodi po ozki cesti, ki sicer ni namenjena samo kolesarjem, a ni prometna, po desnem bregu Save do Radeč (cca. 12 km).

Za spust iz Lisce vam priporočamo, da v vasi Lisce zavijete proti Razborju in čez Okroglice, kjer boste lahko uživali v razgledni, sončni in manj prometni cesti. Ta pot se pred vasjo Breg priključi poti, po kateri ste peljali navkreber.

Lisca je poleg rekreativnega kolesarstva izjemno priljubljena tudi med gorskimi kolesarji (down-hill) in ljubitelji adrenalinskih kolesarskih poti.

 

Pohod na Lisco

Na Lisco pa se marsikdo najraje odpravi peš. Do vrha obstaja več različnih poti, med njimi tudi takšna, primerna za najmlajše in pa ferata, zavarovana plezalna pot, za tiste, ki se radi poleg pohodništva preizkusijo tudi v plezanju. Ob lepem vremenu nas osvojeni vrh nagradi s čudovitimi razgledi na Julijce, Kamniško-Savinjske Alpe, dele Karavank,…

Opis poti

Na Lisco vas vodi več različnih pohodniških poti. Najbolj priljubljena in obiskana je gotovo pot, ki ima izhodišče v vasi Breg, traja 2 uri in sodi med lahke ter dobro označene poti.  Pot začnemo v vasi Breg, kjer je dobro vidna oznaka za Lisco. Od tod je 500 metrov naprej mogoče parkirati in nato nadaljevati po pešpoti, ki se vzpenja vzporedno s cesto. Pot nato nadaljujemo skozi gozd, po travnatih pobočjih, del poti pa poteka tudi po asfaltirani cesti. Na poti je nekaj strmih vzponov, sicer pa poteka po senčnati in dobro označeni poti. Po tej poti naredimo 728 metrov višinske razlike.

Poleg te poti na Lisco vodi še ferata, ki ima svoje izhodišče v kraju Cerje in traja 45 minut. Priporočena oprema je samovarovalni komplet in čelada, gre pa za izjemno zahtevno označeno pot.

Ena izmed poti do vrha ima izhodišče pri vinski kleti Mastnak (Krakovo) in vodi na Lisco (čez vertikalo. Gre za lahko označeno pot, ki traja 1 uro 20 min in je primerna tudi za pohod z otroki.

Foto: Marko Žunec

Kontaktni podatki

Lokacija