Kolesarsko doživetje grajskih vinskih zgodb Posavja

Opis

PO ZDRAVJE V POSAVJE ZBUDITE SRCE V DEŽELI VODE IN VINA

Poženimo se z vetrom v laseh skozi eno najtoplejših dežel Slovenije. V Posavju se vse lepše pretaka – voda v vino in besede v smeh. Mehurčki plešejo v žlahtnih peninah in termomineralnih izvirih. Že Stari Kelti in za njimi Rimljani so oboževali svet ob Savi, največji slovenski vodni žili v svet. Skozi Panonijo in Posavje, njune mehke vinske griče in rodovitna polja, je vojska Gaja Julija Cezarja gradila najpomembnejšo cesto proti jugu in vzhodu starega sveta. Novi svet se je v Posavju razbohotil z grajsko gospodo, ki je pred stoletji uživala na dvorcih in gradovih. Isti zidovi in legende nas še danes razvajajo in vznemirjajo. Na potepanju doživimo veliki kvartet posavskih gradov – Mokrice, Brežice, Rajhenburg in Sevnico, od koder je doma prva dama Združenih držav Amerike.

za zdravje in dobro voljo v Posavju srkamo najboljša vina in penine, pridelana po tradicionalnih metodah v družinskih vinogradih. Za moč nam gostitelji postrežejo z lokalnimi specialitetami z domačih vrtov in bližnjih gozdov ali rek. Tu se veselje do življenja hitro zbudi. Pri tem nam pomagajo udobna in dobro navita električna kolesa, saj se v deželi električne energije, ki jo poganja reka Sava, spodobi ojačati tudi kolesarsko mobilnost.
Če na zemljevid Slovenije pogledate kot na simpatično kokoško in poskušate najti njeno srce, je to prav v Posavju. To so vedeli že Pet ShopBoysi, ki so tu posneli video za pesem Heart. Ko doživite pokrajino in gostoljubje tega kotička Evrope, srce začne biti bolj veselo.

PRVI DAN: OD GRAJSKIH HRUŠK DO HUDIČA V STEKLENICI IN KLETI

Vrhunci dneva:
– grajski park Mokrice s skrivnostno kapelo ljubezni
– grajska klet s hudičem v steklenici
– grajska restavracija z divjačinskimi in ribjimi dobrotami

Grad Mokrice je naša prva postojanka. Kakšno posestvo je to! Ne le, da je zvezdniški arhitekt golf igrišč tu ustvaril najzahtevnejši slovenski golf, okoli gradu rastejo sadovnjaki in botanično bogastvo, ki mu v Sloveniji ni para. Sredi griča skrivnostno leži kapelica sv. Ane, zavetnice ljubezni. Grofici Barbari, o kateri kroži največ legend, ni mogla pomagati, a kaj bi svet brez velikih ljubezenskih zgodb. Ljubezni bomo nazdravili z mokriško viljamovko, ki ji pravimo kar hišni hudič v steklenici, ustvarjen s hruškami, ki zrastejo na grajskih drevesih. Včasih slovenski moški prav tekmujejo kdo jih zmore nagniti več, a mi se jim ne bomo pridružili v tem, saj nas v Grajski kleti čaka žlahtno vinsko popotovanje po vsej Sloveniji. V grajski obedovalnici se prepustimo odličnemu kuharskemu mojstru, ki na krožnik najraje postavi divjačino ali ribo. Rustikalno opremljene luksuzne sobane renesančnega gradu, ki nas gostijo čez noč, nosijo zapise različnih plemiških rodbin avstro-ogrske monarhije, znanih zdraviteljev in pisateljev. Majhna grajska okna odpirajo slikovite pajsaže na panonske ravnice in na mehkobna valovanja gričev na obzorju.

DRUGI DAN: OD KAOSA DO CEZARJA, S KOLESOM DO CESARSKEGA RAZVAJANJA

Vrhunci dneva:
– e-kolesarjenje ob Savi med vinskimi griči in polji
– grad Brežice in viteška dvorana s slavnimi Ovidovimi metamorfozami
– najboljši lokalni sladoled in ptičje petje na panoramski poti
– vrhunska večerja z vinsko spremljavo in razgledom na valove vinogradov

Po grajskem zajtrku odjadramo z vetrom v laseh na električnih kolesih in v spremstvu vodnika. Dlje ko se vozimo, raje poganjamo pedala med vinskimi griči, polji in rečnimi nasipi Save. Pot nas vodi mimo največjega naravnega zdravilišča Slovenije v Čatežu. Zdrave termomineralne vode Slovenije si utrejo pot do površja iz globin več kot 1000 m pod zemljo in napajajo izvire v naravi, nato pa kot zdravilna voda stečejo do vseh kopališč v okolici. Naš današnji cilj so Brežice. V gradu spoznamo moč in vpliv posavskih družin. Najlepša je viteška dvorana, kjer se na baročno poslikanih stropih in stenah prikažejo Ovidove metamorfoze od kaotičnega rojstva sveta do Gaja Julija Cezarja. Skozi krško – brežiška vrata piha zgodovina bojevitih Keltov in Rimljanov, Celjskih grofov in mednarodnih dinastij, pa tudi kmečkih upornikov. V restavraciji Splavar se ne upiramo zasluženemu kosilu na terasi in najboljšemu sladoledu daleč naokrog. Zdaj smo pripravljeni na novo panoramsko kolesarsko traso ob rokavu jezera ob Savi, ki je polno življenja in čivkanja. Zaščitena narava porečja je domovanje številnim pticam in srnjadi. Mimo interaktivnega centra energetike Gen in edine NEK v Sloveniji prispemo do Krškega. Razgledi na nekdanje trapistovske vinograde na Sremiču nas pripeljejo do restavracije Tri lučke, ki je kot svetilnik sredi vinorodnih valov Gorjancev. Večerja ob žlahtni lokalni kapljici in najstarejši vinski preši v Evropi je ekskluzivno doživetje.

TRETJI DAN: OD STROGOSTI TRAPISTOV DO RAZKOŠJA V ROJSTNEM KRAJU PRVE DAME ZDA

Vrhunci dneva:
– zgodba o skrivnostnih menihih, ki delajo najboljši sir, čokolado in likerje
– hiša vina in čokolade Kunej ter izdelava čokolade po vašem okusu
– rojstni kraj prve dame ZDA in torta Melanija
– sevniški grad in spletke grofice Mathilde
– degustacija neverjetne bele frankinje

Še vedno omamljeni od nočnih razgledov na zvezdnato nebo, se v nov dan spustimo po poti trapistov, ki so v 19. stoletju kupili grad Brestanica. Ta strog in asketski meniški red je slovel po zelo trajnostnem življenju in pravilu, da moraš vse, kar potrebuješ, pridelati sam. Toda znali so ustvariti nekaj pregrešnih dobrot, med njima svetovno znan sir, čokolado in pivo, ki ga še vedno izdelujejo v nekaj samostanskih pivovarnah v Evropi. Za likerje in čokolade, ki so jih posavski trapisti izdelovali za dunajski dvor, jim je cesar Franc Jožef podelil priznanje kakovosti z imenom Imperial. Do domovanja trapistov v gradu nad pečino reke Save se pripeljemo po adrenalinski vožnji skozi tunel ob progi nekdanje rudniške železnice. Nekatere kulinarične skrivnosti trapistov nam razkrije družina Kunej, ki po vsej Sloveniji slovi po inovativnem spajanju vina in čokolade. V njihovi delavnici se preizkusimo v izdelavi čokolade po svojem okusu in degustiramo čokoladno vino. Nato nas čaka zadnji košček poti do gradu Rajhenburg z ogledom interaktivnega muzeja trapistov, ki nas popeljale v meniško življenje in na njihov zeliščni vrt. Še kavo z razgledom si privoščimo in že nadaljujemo potepanje po nasipih reke Save v zgornji del Posavja proti Sevnici, rojstnemu kraju prve dame Združenih držav Amerike. Čaka nas finalna grajska izkušnja kvarteta posavskih gradov. Ustavimo se v butičnem družinskem hotelu, ki slovi po izvirni lokalni kulinariki. Tu so izumili slavno torto Melanija in se simpatično pošalili na račun Melanijinega moža, aktualnega predsednika ZDA. Zadnja sevniška grofica ima podobno ime kot ena najvplivnejših dam na svetu, zato se podamo še na ogled Mathildinih soban na sevniškem gradu. Tudi Mathildina ljubezenska zgodba ni od muh, saj je očarala takratni dunajski dvor. Polni začinjenih zgodbic čakamo le še na veliko finale. Najboljše smo prihranili za konec, ko nazdravimo ob degustaciji modre frankinje, ki je v Sevnici vstopila v novo obdobje in postala bela frankinja, to inovativno vino pa prideluje eden najslavnejših posavskih vinarjev Kerin. Za konec zložimo kolesa na vlak in se popeljemo nazaj v Brežice. Se spomnite, kdaj ste se zadnjič peljali z vlakom? Verjamemo, da vam posavski duh ob nostalgični vožnji zleze še bolj pod kožo.

 

TEHNIČNI PODATKI

Tehnični podatki – Kolesarjenje
Sava – kolesarska tura – 1. dan
Sava – kolesarska tura – 2. dan
Sava – krog za kolesarske ture – možnost 1
Sava – krog za kolesarske ture – možnost 2

TEHNIČNI PODATKI – GPX

Sava – kolesarska tura – 1. dan – GPX file
Sava – kolesarska tura – 2. dan – GPX file
Sava – krog za kolesarske ture – možnost 1 – GPX file
Sava – krog za kolesarske ture – možnost 2 – GPX file