Okusite Posavje skozi tradicionalne posavske jedi

Ste že slišali za pregreto smetano? Ali pa za potanc – nadomestek za kruh, ki ga je v življenju naših prednikov pogosto primanjkovalo? Gre za dve izmed najbolj značilnih tradicionalnih posavskih jedi, ki pričajo o raznolikosti in bogastvu prehranske kulturne dediščine Posavja. Številne jedi, ki so jih jedli naši predniki, so se v različnih oblikah ohranile vse do danes, vse bolj pa je v zadnjih letih zaznati tudi vpliv tradicionalne posavske kuhinje v sodobni kulinariki, tudi na najvišji ravni.

Številne tradicionalne posavske jedi bi nemara utonile v pozabo ali pa bi se recepti zanje izgubili, če jih ne bi v svoji knjigi na eno mesto zbrala in uredila Ida Intihar. V zadnjih letih se tako te jedi v raznolikih oblikah vračajo na jedilnike, danes jih je mogoče okusiti tudi v številnih gostiščih, kjer jih pripravljajo na sodobnejše načine. Eno izmed najbolj tradicionalnih jedi, pregreto smetano iz domačega mleka, so tako poznali vse od Radeč do Brežic in je drugod ne poznajo. Med tovrstne posavske specialitete je mogoče uvrstiti tudi jetrno klobaso, kruh z ocvirki, ajdova kaša s suhimi slivami in številne druge.

Posavska kuhinja je bila skozi zgodovino zaznamovana z naravnimi in družbenimi danostmi, v katerih se je oblikovala. Posavske kulinarike tako ni brez posavske ribe in krško poljskega prašiča. Posavje geografsko leži nekoliko »na prepihu«, kar je mogoče občutiti tudi v posavski kuhinji, prav tako pa so jedi naših prednikov zaznamovale tudi zgodovinske okoliščine,  kot so bile vojne, obdobja pomanjkanja in lakote, id. Vse to se kaže v nekaterih tujih vplivih v kuhinjah naših prednikov, prav tako pa so številne tradicionalne posavske jedi odraz iznajdljivosti in prilagodljivosti kuharic, ki so se v času lakote pogosto morale znajti, kakor so se najbolje znale. Tak primer je potanc, nekakšen nadomestek kruha, ki ga je pogosto primanjkovalo, še posebej tam, kjer so bile družine zelo številčne in so morali nahraniti veliko lačnih ust. Posebnost sta tudi kruh z ocvirki in širkahen juha (prepraženi ocvirki v krompirjevi juhi s korenčkom in začimbami), ki so si ju predniki lahko pripravljali tudi nekaj mesecev po kolinah.

Naši predniki so jedli in kuhali predvsem močnate jedi, kaše, ješprenj, štruklje in močnik. Mnoge posebnosti prehranske kulturne dediščine so se v Posavju ohranile vse do danes. V preteklosti se je več kuhalo in jedlo predvsem ob praznikih, posebnih dogodkih in večjih kmečkih opravilih.

Okusite Posavje

Danes v posavski kulinariki gotovo ne moremo mimo krškopoljca, kopuna, posavskih rib in še marsikatere druge specialitete, ki so se iz časov naših prednikov prenesle vse do danes. Z njimi si je mogoče narediti imenitno kosilo, prav tako pa se posavski kulinariki namenja posebno mesto tudi v vsakoletnem tednu Okusov Posavja, ki združuje sveže-lokalno-okusno ponudbo vrhunskih kuharjev, vinarjev in pridelovalcev, ki z lokalnimi sestavinami ohranjajo tradicionalne posavske jedi. Poleg tega si brbončice skozi celo leto lahko razvajate pri katerem izmed vrhunskih posavskih ponudnikov, ki v svoji kuhinji kuhajo tradicionalne posavske jedi.