TABOR ZA DRUŽINE DIVJI TABOR – SOČUTNI

Letošnja tematika 9. divjega tabora, ki je namenjen vsem generacijam, je spodbujanje sočutnosti. To smo razdelili v tri stebre – sočutnost do nas samih, do drugih in do narave.

Verjamemo, da če bi bilo tega več, bi bil svet lepši. Namesto individualizma spodbujamo skupnost in sodelovanje. Brez srčnih sodelovanj delavničarjev in prostovoljcev naših taborov niti ne bi mogli izvesti. Na tem taboru se bomo vrnili k osnovam, k spoštljivim odnosom, iskrenosti in držanju obljub. Ali znamo biti iskreni do sebe in drugih? Kje lahko komu dam, pomagam in ne vzamem. Ali smo v teh vrlinah res tako domači, kot bi si to želeli ali je še veliko prostora za izboljšavo? Kakšni občutki pridejo in kakšne posledice, ko naše meje, dogovori, niso spoštovani? Kakšnih načinov se lahko poslužimo, da bo tudi narava bolj spoštovana, saj le-ta ne zna govoriti in nam postavljati mej. Začnimo na začetku.

Sočutnost v odnosih

V izkustvenih delavnicah bomo zaznavali občutke, vadili iskreno komunikacijo in zaigrali igro življenja. Kje so naše meje, kako se počutimo, ko so nespoštovane, in ali jih mi znamo spoštovati pri drugih? Kako se naši vzorci ponavljajo tudi v dinamiki z našimi najmlajšimi? Kaj nas lahko naučijo oni? Na kak način lahko sočutno pomagamo drugih in kakšni občutki nas prevevajo takrat?

 

Sočutnost do sebe

S sočutjem do samega sebe si dajemo enako prijaznost in skrb, kot bi jo namenili dobremu prijatelju. Nekateri so do sebe preveč kritični, drugi pa preveč popustljivi. Kje je zdrava meja in kaj se vsak od nas še lahko nauči in kje izboljša? Če si želimo ljubezni, dotikov ali si jih znamo dati sami?

Sočutnost do narave

Organizirali bomo izmenjevalnico oblačil ter povabili različne posameznike, ki so nam v Sloveniji vzgled, da delijo svoje načine sočutnosti do narave. Kako zmanjšati potrošništvo in kako to počnejo drugi? Kako graditi na naraven način in bivati čim bolj v sožitju z naravo? Vabljeni tudi na barvanje z rastlinami ter nabiralniško delavnico, kjer si bomo hrano nabrali v naravi in tisti dan uživali v divjih obrokih.