Mednarodna konferenca “Gradovi Posavja – prva dekada” na Gradu Mokrice

V sredo, 18. septembra 2024 je na Gradu Mokrice potekala Mednarodna konferenca Gradovi Posavja – prva dekada. Na dogodku so sodelovali predstavniki posavskih gradov: Grad Brežice (Alenka Černelič Krošelj), nekdanji samostan v Kostanjevici na Krki (Goran Milovanović), Grad Podsreda (Valerija Slemenšek), Grad Rajhenburg (Zinka Junkar), Grad Sevnica (Mojca Pernovšek), Grad Mokrice (Alenka Mokrovič Pogačar), ostanki gradu Kunšperk (Ana Bercko) ter ruševine in območje gradu Svibno (Maja Istenič). Dogodka so se udeležili tudi predstavniki RRA Posavje, ZPTM Brežice in gostje iz Hrvaške, med drugim Muzeji Hrvatskog zagorja in Dvorec Trakošćan.

Uvodna govornika sta bila Alenka Mokrovič Pogačar iz Term Čatež in predsednik sveta regije Posavje ter župan Občine Brežice, Ivan Molan, ob prisotnosti posavskih županov Janeza Kerina, Srečka Ocvirka in Roberta Zagorca. Dogodka sta se opravičila Franjo Debelak in Tomaž Režun, prisotna pa je bila tudi županja Občine Kozje Milenca Krajnc.

Osrednja gostja konference je bila Dubravka Kalin, generalna direktorica direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, ki je izpostavila pomen mreženja in povezovanja kulturnih znamenitosti za razvoj turizma in regije. Predstavniki gradov so nato predstavili rezultate desetletnega delovanja projekta Gradovi Posavja, s poudarkom na ohranjanju kulturne dediščine, razvoju trajnostnega turizma in promociji regije.

Mag. Nataša Šerbec, direktorica RRA Posavja, je predstavila projekt digitalizacije posavskih gradov e-Gradovi Posavja, medtem ko je Katja Čanžar, direktorica ZPTM Brežice, govorila o povezovanju kulturne dediščine in turistične ponudbe.

Drugi del konference je moderirala direktorica Dvorca Trakošćan, dr. Goranka Horjan. Jurica Sabol, direktor Muzejev Hrvatskog zagorja, in Andreja Srednoselec, kustosinja Dvorca Trakošćan, sta predstavila primere dobrih praks iz Hrvaške.

Projekt Gradovi Posavja že desetletje uspešno povezuje raznolike upravljalce in lastnike gradov, lokalne skupnosti, javne zavode in gospodarske družbe. Ta povezovanja pomembno prispevajo k prepoznavnosti regije, ki v prihodnje načrtuje še tesnejše sodelovanje.

Konferenca je prav tako opozorila na prihajajoči Svetovni dan turizma, ki ga praznujemo 27. septembra, s tematiko Turizem in mir, ter na Dneve evropske kulturne dediščine, ki bodo obeleženi pod geslom Dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav.


Vir in fotografija: Dolenjski list


O Gradovih Posavja: Posavska regija se ponaša s številnimi zgodovinskimi znamenitostmi, med katerimi so najbolj prepoznavni gradovi. Ti gradovi ne le pričajo o bogati preteklosti, temveč služijo tudi kot kulturna in turistična središča, ki s pomočjo lokalnih skupnosti, zavodov in gospodarstva ohranjajo dediščino ter razvijajo trajnostni turizem.