Image Alt

Posavska kulinarična rajža

Opis

Lačni? V Posavju nikoli!

Začeli bomo v Radečah. Malo mestece daleč od morja se lahko pohvali s pristaniščem. Ladji tu ne boste našli, ob pomolu na rečni gladini pa počiva radeški splav. Na splavarskem pomolu vas bo pričakala prava splavarska dobrodošlica, postregli pa vam bodo še z nebeško rahlo rezino s pregreto smetano, ki se kar topi v ustih. Med plovbo boste spoznali flosarske običaje in zabavne šege, splavarska ekipa pa bo poskrbela tudi za vaše želodčke s splavarskim golažem, ki je vedno s kruhom pomazan, pa seveda z modro frankinjo, lokalno vinsko kraljico.

Kulinarična pot vodi do gradu Sevnica. Ogledu baročnih soban in raznolikih zbirk tega posavskega srednjeveškega bisera je primerljiva le še sevniška salamijada. V grajski Galeriji vin vinorodne dežele Posavje vam bodo torej pripravili degustacijo sevniške salame, sirčka in domačega kruha pospremljenega s cvičkom ali modro frankinjo.

Ob vznožju vzpetine, s katere nad dolino bdi grad Rajhenburg, stoji Gostilna Pečnik. Za vas bodo pripravili Ta pravo posavsko južno, kosilo pristnih posavskih okusov. Pregreta smetana, krškopoljec in raška čbula so le nekatere izmed posavskih sestavin, ki lahko s pomočjo pravih rok v ustih povzročijo pravi kulinarični razvrat ob vinski spremljavi treh vrst frankinje, vse od penine, pa do prav posebne dame, bele frankinje.

Za piko na i pa bo poskrbela Hiša trt, vina in čokolade Kunej, kjer boste poskusili hišno specialiteto, Chocolat Impérial, čokoladno vino na osnovi temno rdečega vina iz unikatnega sortnega izbora. Neponovljivo.

Dan boste zaključili v Termah Čatež, kjer si boste novih moči lahko nabrali v bazenskem kompleksu ter si privoščili večerjo in kvaliteten počitek v prijetnem ambientu. Po zajtrku vas bodo sprejeli v brežiškem gradu, kjer domuje Posavski muzej Brežice. Posebna pozornost bo namenjena rdeči niti vašega obiska Posavja, kulinariki. Črno belo bogastvo Krškega polja se bo tokrat znašlo pred vami v malce drugačni obliki, izdelali in poskusili boste namreč čokoladne piškotke v obliki krškopoljca.

Na krožniku bo črno belo bogastvo pristnih okusov zasijalo v priznani Gostilni Kunst. Krškopoljca vam bodo pripravili na tisoč in en način, vse od juhe, pa do vrhunca, sladice – čokoladnega klobuka s špehom krškopoljca in bučnim sladoledom.

Po odličnem kosilu si boste privoščili še sprehod po Galeriji Božidarja Jakca in ogled Cvičkove kleti, kjer boste degustirali najboljše cvičke lokalnih vinarjev, za popoln zaključek vaše kulinarične rajže po Posavju pa vam bodo postregli še z lokalno kulinarično posebnostjo cop na lop. Najboljše lokalne sestavine in pristni okusi Posavja vas ne bodo pustili ravnodušnih in še preden nas boste zapustili, boste zagotovo že razmišljali o vrnitvi v regijo nepozabnih kulinaričnih doživetij.

Podrobnosti o paketu

1.dan

 • Dobrodošlica z rezino s pregreto smetano na splavarskem pomolu v Radečah (Gostilna in pizzerijaPr’Veseljak).
 • Vožnja s splavom in pogostitev s splavarskim golažem ter modro frankinjo (Hiša modre frankinje).
 • Ogled Gradu Sevnica in degustacija sevniške salame in modre frankinjev galeriji vin vinorodne dežele Posavje.
 • »Ta prava posavska južna« v Gostilni Pečnik.
  Mesni menu »Ta prava posavska južna« Predjed: tris mladih domačih sirov, salama krškopoljka, krškopoljska slanina, tris kruhovJuha: korejevcGlavna jed: meso krškopoljca na šefov način, restan krompir na masti krškopoljca in raški čbuli, štrukl s pregreto smetano in zelenjava na domačem masluSladica: potica s pregreto smetanoVegetarijanski menu »Ta prava posavska južna«Predjed: tris mladih domačih sirov, tris sirnih namazov, tris kruhovJuha: korejevcGlavna jed: ajdova kaša z jurčki, posavska riba na šefov način, zelenjava na domačem maslu, runkl pireSladica: potica s pregreto smetano

  Vinska spremljava

  Predjed: penina modre frankinje

  Glavna jed: modra frankinja

  Sladica: bela frankinja

 • degustacija vina, čokolade in čokoladnega vina ChocolatImperial(Hiša trt, vina in čokolade Kunej).
 • Terme Čatež (nočitev).

2.dan

 • Ogled stalnih zbirk in zbirke »Črno belo bogastvo Krškega polja« v Posavskem muzeju Brežice (PMB).
  Delavnica izdelave čokoladnih piškotov krškopoljca(PMB).
 • Kosilo v gostilni Kunst v Krškem (kostna juha iz kosti krškopoljskega prašiča, jetrca krškopoljca na pireju in ocvrti čebuli, T-bone krškopoljca, pražen krompir, krema čičerike z ocvirki, čokoladni klobuk s špehom krškopoljca in bučnim sladoledom).

Cena vključuje:

 • 1x polpenzion v dvoposteljni sobi v hotelu Čatež *** v Termah Čatež, kopanje v bazenskem kompleksu hotela Čatež, dva vstopa dnevno na poletno Termalno riviero ali en neomejen vstop v zimsko Termalno riviero, animacijski program v času bivanja,
 • dobrodošlica na splavarskem pomolu, vožnja s splavom s hrano, pijačo in vodenim programom,
 • ogled Gradu Sevnica, degustacija vin in suhomesnatih izdelkov v Galeriji vin vinorodne dežele Posavje,
 • kosilo Ta prava posavska južna v Gostilni Pečnik,
 • degustacija vina, čokolade in čokoladnega vina v Hiši trt, vina in čokolade Kunej,
 • ogled zbirke v Posavskem muzeju Brežice ter delavnico izdelave piškotov,
 • kosilo v Gostilni Kunst,
 • ogled Galerije Božidar Jakac in degustacijo v Cvičkovi kleti,
 • vodenje in organizacijo.

Doplačila:

 • turistična taksa 2,5€/osebo/noč,
 • možno doplačilo enoposteljne sobe 18€/noč.

Program je namenjen skupinam (30-50 oseb),po predhodni najavi. Za manjše skupine so cene na vprašanje.

Cena programa: 227€ na osebo