Krškopoljec kralj živali na Krškem polju

Print

Črna pasma prašičev z velikimi visečimi učesi, dolgega telesa, v zadnjem predelu črne barve in okoli života s širšim belim pasom je prvič omenjena že davnega leta 1851, njegova prva znana upodobitev in njegov podroben opis pa je objavil leta 1899 v prispevku Prašičje pleme na Dolenjskem Viljem Rohrman.

Eden od najprepoznavnejših okusov Posavja je okus tradicionalne salame, ki ima v Posavju oziroma v Sevnici z najstarejšo salamijado na svetu (od leta 1962) dolgo tradicijo. Najboljša salama je salama iz mesa avtohtonega krškopoljskega pujsa. Mesnine krškopoljskega pujsa slovijo kot odlične zaradi večjega deleža čvrste maščobe, ki daje predvsem suhomesnim izdelkom (pršut, slanina – lardo, panceta, salama) sočen in aromatičen okus.

Recept za najboljšo salamo na svetu je splošno razširjena skrivnost našega podeželja. Tudi v Posavju se recept za pravo salamo iz kraja v kraj oziroma od mesarja do mesarja lahko razlikuje, a salamarji so se nekako poenotili, da je osnovna receptura za salamo v sestavi  75 % do 85 % mesa in od 15 % do 25 % slanine. Osnovna surovina je samo najboljše meso pujsa, lahko pa ga v deležu 15 % do  25 % nadomesti meso govedine, pri čemer se upošteva struktura mesa. Mesu se dodajo samo sol, poper, česen in … veliko truda in znanja glede prekajanja in zorenja salam.

Kulinarično doživetje salame dopolni vino modra frankinja, ki v Posavju dozori v vrhunsko vino, polne barve in opojnega okusa.

Zakaj meso krškopoljskega pujsa?

Slanina krškopoljca vsebuje bistveno večji delež nenasičenih maščobnih kislin, v primerjavi s slanino sodobnih pasem prašičev. Meso stegna in plečeta krškopoljca ima v primerjavi z ostalimi pasmami tudi večjo intenzivnost barve, marmoriranost v mišičnini in specifično aromo, ki je odraz specifike krmljenja.

Med poznavalci velja mnenje, da se meso in mesnine našega črno-belega pujsa uvrščajo v sam vrh naše kulinarične dediščine.

 

Grajske mesnine Kmečke zadruge Sevnica www.kz-sevnica.si

Zgodba o Kmečki zadrugi Sevnica se je začela že pred skoraj sto leti in skupna pot s kmetovalci se uspešno nadaljuje. Pod blagovno znamko Grajske mesnine se v zadrugi že vrsto let pripravljajo mesnine na klasičen način, brez dodatkov in recept ni skrivnost: sol, poper, česen, dim in veliko truda. V Grajskih mesninah znajo pripraviti odlične izdelke z okusom, ki popelje v čase naših dedkov. Kdor je okusil sevniško šunko, tradicionalno sevniško salamo ali klobaso, ve o čem govorimo.

 

Posavje polno priložnostiSledite nam na facebooku