Festival modre frankinje

Print

Festival modre frankinje je mednarodni enološko-kulinarični dogodek, ki poteka vsako leto v mesecu septembru na gradu Sevnica. Na festivalu poteka ocenjevanje in degustacija modrih frankinj, delavnice, predstavitve vinarjev in kulinarične ponudbe ter kulturni program. Obširni program festivala tako lahko zadovolji vsakega obiskovalca.
Sam namen projekta je spodbujanje proizvodnje, povezovanje proizvajalcev in organiziranega trženja lokalnih izdelkov modre frankinje na načine, ki zagotavljajo višjo kakovost in višjo dodano vrednost. Cilj je, da se poveča obseg, razširjenost in kakovost pridelave modre frankinje ter se poveča zanje ter kakovost negovanja vina modre frankinje, povečanje prepoznavnosti in uporabe vina modra frankinja v Posavju in zlasti izven meja, vzpostavitev trajne lokalne trajnostne oskrbe gostinskih ponudnikov (spodbujanje uporabe modre frankinje v lokalni, regionalni in tudi državni kulinariki ter gostinski ponudbi) ter seveda povečati prepoznavnost in obiskanost Festivala modre frankinje.

Sorta Modra Frankinja je sicer v Sloveniji razširjena v dveh vinorodnih deželah, in sicer v Podravju in Posavju ter v petih vinorodnih okoliših, ki pa so Štajerska Slovenija, Prekmurje, Bizeljsko-Sremiški okoliš, Dolenjska in Bela krajina. Je sorta, ki lahko daje visoko kakovostno vino in znano je, da je v vseh omenjenih okoliših vodilna po kakovosti izmed vseh rdečih sort. Modro frankinjo oblikuje velika vsebnost antioksidantov, še posebej resveratrola, ki znižuje splošno stopnjo holesterola in zvišuje blagodejno visoko lipoproteinsko gostoto (HDL), ki varuje srce.

Več informacij o Festivalu modre frankinje lahko dobite v Turistično informacijski pisarni in TA Doživljaj – telefon 07 81 65 462 ali 051 680 287, e-pošta dozivljaj@kstm.si in na spletni strani www.dozivljaj.si ali www.modra-frankinja.com.

Posavje polno priložnostiSledite nam na facebooku