Gradovi Posavja

Print

Po gradovih in samostanih Posavja …

… kjer spoznate bogato dediščino, prenočite, se zabavate in uživate v stoletjih, o katerih pripovedujejo izjemne zgradbe in izjemni ljudje

 

Gradovi zaznamujejo pokrajino med rekami Mirno, Savo, Krko in Sotlo. So del kulturne krajine že več kot tisočletje in pričajo o življenju prebivalcev, ki se je prepletalo z življenjem vseh, ki so skozi te kraje potovali na vzhod ali zahod. Z vseh strani neba in z vseh poti vas na območju t. i. Posavja pozdravijo gradovi. Svojo pot lahko pričnete v Sevnici, z gradu opazujete reko Savo, ki je vaša vodnica do gradu Rajhenburg in vas pripelje tudi do gradu Brežice. Tam se ob sotočju dveh rek Save in Krke lahko obrnete nazaj po reki Krki do Kostanjevice na Krki in do mogočnega nekdanjega samostana ali pa nadaljujete pot po reki Savi do gradu Mokrice. Z vseh strani vas pot pripelje tudi do gradu Podsreda, ki povezuje Posavje s Kozjanskim.

Vsaka zgradba z večstoletno zgodovino nosi svojo zgodbo, ki se ob zaključku zaokroži v pripoved od prazgodovine do sodobnosti, od vrhuncev ustvarjalnosti človeka in narave do raznovrstnih drobnih, a enako pomembnih dosežkov in presežkov preteklosti in sodobnosti.

Tako se pot lahko začne kjerkoli, mogoče z nastanitvijo v Hotelu Golf Grad Mokrice****, ki ob vznožju Gorjancev in s pogledi na vinorodne bizeljske griče ponuja zeleno in sproščujočo izhodiščno točko za raziskovanje okoliških gradov.

Grad Brežice, mogočna renesančna grajska stavba iz 16. stoletja, vas preseneti s čudovito baročno notranjostjo. Viteško dvorano morate vsaj enkrat v življenju videti! Sesti vanjo, upreti pogled na stene, strop in uživati. V gradu Brežice že od leta 1949 Posavski muzej Brežice predstavlja bogato dediščino posavskih gričev in ravnic od pradavnine do sodobnosti.

Vas zanima, kako so trapisti izdelovali čokolado? Na Gradu Rajhenburg vam bodo ob predstavitvi asketske meniške skupnosti odkrili prav to … spoznali boste tudi, kako je grajska stavba, ki danes sodi med najpomembnejše kulturne spomenike zgodnjega srednjega veka, sploh nastala. Razstavni program je preplet preteklosti in burnega dogajanja v 20. stoletju, utrip sodobnosti pa med starodavne zidove prinaša bogat kulturno-umetniški program.

Skrit med hribi vas bo pričakal starodaven Grad Podsreda iz 13. stoletja, ki vas popelje v svet nekdanjih gozdnih steklarn in njihovih mojstrov, v slikarski svet  Franceta Slane – enega najbolj znanih slovenskih slikarjev, med podobe Kozjanskega parka in  pozabljene čare grajske kuhinje.

V enem najstarejših slovenskih mest in edinem slovenskem mestu na otoku, Kostanjevici na Krki, vas k uživanju v umetnosti evropskih slikarjev 17. in 18. stoletja, kjer med drugim lahko najdete sled čopiča slovitega mojstra Anthonisa van Dycka, spoznavanju slovenskih ekspresionistov, ogledu razstav vrhunskih sodobnih avtorjev in sprehodu po parku lesenih skulptur Forma viva vabi Galerija Božidar Jakac, umeščena v stavbi nekdanjega cistercijanskega samostana iz prve polovice 13. stoletja.

Vas zanima, s kakšnim pogledom se je zbujala v otroštvu ameriška prva dama? Grad Sevnica se ponosno nad mestom šopiri še danes z Lutrovsko kletjo, lepim parkom, razstavami, vinsko kletjo in bogato ponudbo dogodkov …

Vse to je del regije Posavje v jugovzhodnem delu Slovenije, sestavljene iz šestih občin, umeščenih med Gorjance, pogorje Bohorja in  Posavskega hribovja. Hribovite dele zaznamujejo širni gozdovi, regija očara s svojo pristnostjo, domačnostjo in neokrnjeno naravo. Gričevnata pokrajina se ponaša z vinogradi, sadovnjaki, počasnimi rekami in zanimivimi gradovi.

Obisk Gradov Posavja lahko dopolnite s pohodništvom, kolesarjenjem, čolnarjenjem, splavarjenjem ter odkrivanjem zanimivih lokalnih zgodb v družbi prijaznih domačinov. Lahko se razvajajte v bližnjih termalnih bazenih ali se posvetite sproščanju v naravi. Posavje vabi gurmane, ki z bogastvom okusov lokalno pridelane hrane in pestrim izborom vin navdušuje.

Predvsem pa se vsi skupaj trudimo, da pot po stoletjih prepleta preteklost skozi dogajanje v sedanjosti in si želimo, da bi se k nam vračali in obiskali naše gradove zaradi muzejskih zbirk, zaradi dogodkov, koncertov, prireditev, odlične ponudbe, dobrega počutja in zavedanja, da ste v Gradovih Posavja vedno dobrodošli.

Posavje polno priložnostiSledite nam na facebooku