Lojze Grozde

Print

Lojze Grozde, slovenski dijak, pesnik, mučenec in blaženec, se je rodil 27. maja 1923 v Gorenjih Vodalah v župniji Tržišče kot nezakonski sin in je bil zato v otroštvu tudi pogosto zapostavljen. Ko je bil star 4 leta, se je njegova mama poročila, vendar sam ni smel živeti z njo. Zanj sta tako skrbela stari oče in teta Ivanka. Kljub težkim okoliščinam se je razvil v bistrega in odličnega učenca. Sprejet je bil na klasično gimnazijo v Ljubljani, bival v Marijanišču in kmalu vstopil v Marijino kongregacijo ter postal aktiven član Katoliške akcije. Med svojimi vrstniki se je odlikoval kot marljiv dijak, nadarjen pesnik, predvsem pa je bil daleč naokoli poznan zaradi svojega doslednega in vzornega krščanskega življenja.
V predvojnem in vojnem času, ko so se politične razmere na slovenskem zaostrovale, je mladi Grozde, kot razgledan človek in buden kristjan, spremljaj razmere v domovini in nasilje, ki se je ob tem izvajalo. Odločil se je, da se na kruto nasilje ne bo odzval z novim nasiljem, temveč z globoko molitvijo in žrtvijo. Ko se je leta 1942 v času božičnih počitnic odpravil domov, da bi v krogu svoje družine praznoval božične praznike, so ga na Mirni na novo leto 1943 zajeli partizani. Pod krivo obtožbo so ga mučili in ubili. Lojze Grozde je tudi v vsem tem trpljenju ostal zvest temeljnim krščanskim idealom. Njegovo mučeno truplo so februarja odkrili otroci, ki so nabirali prve zvončke pod mirnskim gradom. Pokopali so ga na pokopališču v Šentrupertu.
Leta 1992 se je pričel škofijski postopek za njegovo beatifikacijo. 13. junija 2010 je bil Lojze Grozde razglašen za blaženega. Grozdetov god je postavljen na njegov krstni in rojstni dan, 27. maj.
(Vir: Škofija Novo mesto)

Posavje polno priložnostiSledite nam na facebooku