Grad Sevnica

Print

Vabimo vas v JV del Slovenije, v Sevnico. Sevnica je srednje velika občina s približno 18.000 prebivalci in je večinoma porasla z gozdovi. Skozi občino teče reka Sava in ob njej leži staro mestno jedro s čudovitim trgom.
Nad starim delom mesta stoji mogočen, več kot 700 let star grad, od koder je čudovit razgled po dolini Save. V začetku 16. stoletju so ga začeli utrjevati, temeljito prezidavo pa je grad doživel konec 16. stoletja, ko ga je kupil baron Moscon. V gradu nudimo vodene oglede s turističnim vodnikom.
Ko vstopite skozi njegova velika vrata, vas sprejme vodnik, ki vas popelje po gradu. V eni od grajskih dvoranic si lahko ogledate kratka filma o Sevnici, zakladnici doživetij, ter o zgodovini gradu in njegovih lastnikih.
V prelepem atriju stoji vodnjak želja in grajska kašča z domačimi dobrotami, ustvarjenimi v sevniškem okolišu. Grajska kaščarka pa vam bo lahko tudi svetovala, za kaj in kako se uporablja kakšna rož’ca.
Po grajskem stopnišču pridemo v krasne sobane baročnega salona s stilnim pohištvom, ki nas kar povleče nazaj v preteklost. Po hodnikih, kjer so poslikani stropi z zanimivimi grotesknimi poslikavami, pridemo v sprejemnico, kjer se nam odprejo vrata dnevnih prostorov. V veliki jedilnici so razstavljeni grbi, ki so jih prinašali lastniki gradov, ki so prihajali na obiske iz različnih dežel. Skozi belo poročno dvorano pridemo v stolp, kjer je prekrasna poslikava štirih letnih časov iz baročnega obdobja okoli leta 1730.
Ogledate si lahko razvoj šolstva v občini Sevnica in lepo ohranjen sto let star razred s šolskimi potrebščinami in prenovljeno gasilsko zbirko.
V gradu imamo tudi grajsko lutkovno gledališče, stalno zbirko krasilne umetnosti Ivana Razborška in razstavni galeriji, kjer vse leto potekajo različne razstave. V 1. nadstropju gradu si lahko ogledate zbirko Ogled – stalno razstavo umetniških del vsestranskega sevniškega umetnika Rudija Stoparja. Iz grajske kapele, kjer je obnovljen pozlačen oltar z letnico 1637, pa se po nekaj stopnicah spustimo v atrij v zbirko Kamni govorijo, kjer so razstavljeni kamni, izklesani v rimskem obdobju in najdeni v naših krajih. Pod gradom pa stoji Lutrovska klet s prelepimi poslikavami, ki so stare preko štiristo petdeset let iz časa protestantizma, in vrhunsko akustiko.
Po končanem ogledu gradu pa se lahko sprostite na degustaciji vin v grajski vinoteki, na pijači ali slaščici v grajski kavarni oziroma terasi pred gradom, ki vam ponuja prekrasen pogled na staro mestno jedro Sevnice in dolino reke Save. Sprehodite se lahko tudi po grajskem parku z mogočnimi drevesi, označenimi s tablicami, kakor so tudi označene energijske točke, kjer se lahko napolnite z energijo.
Spletne strani: www.grad-sevnica.com
www.grajska-vinoteka.com
www.modra-frankinja.com

Posavje polno priložnostiSledite nam na facebooku