Galerija Božidar Jakac

Print

Galerija Božidar Jakac je ena izmed največjih slovenskih galerij po številu razstavljenega gradiva, površini razstavnih prostorov in likovnem fondu, ki ga hrani. Jedro zbirke, ki temelji na donacijah umetnikov, predstavljajo dela slovenskih ekspresionistov. Galerija je poimenovana po Božidarju Jakcu, poleg njega so s stalnimi postavitvami predstavljeni še: Jože Gorjup, Tone Kralj, France Kralj, France Gorše, Janez Boljka, Zoran Didek, Bogdan Borčić ter Pleterska zbirka evropskih slikarjev. Prostori desakralizirane samostanske cerkve in lapidarija so namenjeni občasnim razstavam vrhunskih domačih in tujih umetnikov. Prenovljeni prostori zahodnega krila galerije služijo odmevnim domačim in mednarodnim razstavnim projektom. Galerijo Božidar Jakac obkroža park skulptur Forma viva, lesene skulpture na kiparskem simpoziju v Kostanjevici na Krki nastajajo od leta 1961. V okviru Galerije Božidar Jakac delujeta tudi dislocirani enoti Lamutov likovni salon in Gorjupova galerija.

Začetki galerijske dejavnosti v Kostanjevici na Krki segajo v leto 1956, ko je bila v prostorih Osnovne šole Jožeta Gorjupa, na pobudo tedanjega ravnatelja Lada Smrekarja, ustanovljena Gorjupova galerija, ki od 1974 dalje deluje v okviru Galerije Božidar Jakac. Na stalni razstavi je predstavljen izbor plastik, slik, risb in grafik iz obsežne mednarodne zbirke likovnih del 20. stoletja. Zaradi postavitve v šolskih prostorih je stalna razstava izjemna in nudi edinstveno možnost neposrednega prepleta galerijskega in pedagoškega dela. Sedanja postavitev je na ogled od leta 2015.

Lamutov likovni salon, dislocirana enota Galerije Božidar Jakac, deluje od leta 1958 v nekdanjem ministerialnem dvorcu v starem mestnem jedru Kostanjevice na Krki. Razstavišče je posvečeno slikarju in grafiku Vladimirju Lamutu (1915 – 1962), ki je veliko svojih del ustvaril v Kostanjevici na Krki. V Lamutovem likovnem salonu se vrstijo začasne samostojne in skupinske razstave sodobnih slovenskih in tujih umetnikov ter različne kulturne prireditve. V stavbi se nahaja tudi Turistično informacijski center.

  • Person Alja Pfeifer
  • Address Grajska cesta 45, 8311 Kostanjevica na Krki
Posavje polno priložnostiSledite nam na facebooku