Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This event has passed.

Mednarodna razstava: Obrazi ekspresionizma – odtisi duha

22 junij, 2018 : 08:00 - 26 junij, 2018 : 10:58

Vabljeni v Galerijo Božidar Jakac na ogled mednarodne razstave – Obrazi ekspresionizma – odtisi duha. Razstava bo na ogled do 20. septembra 2018.

O razstavi:
Mednarodna razstava del nemških, čeških in slovenskih ekspresionistov je prvi poskus umeščanja slovenskega ekspresionizma v srednjeevropski milje. Ekspresionizem, ki je izvorno germanska usmeritev, osredotočena na duhovnost, čustva in etično zahtevo po »novem človeku«, je bil Slovencem delno posredovan skozi Prago. Kot slovanska prestolnica je po prvi svetovni vojni nadomestila »secesijski Dunaj« ter postala študijski center za mlado generacijo ustvarjalcev (France in Tone Kralj, Veno Pilon, Božidar Jakac), prizorišče pestrega družabnega življenja ter izhodišče za obisk mest, kot sta Dresden in Berlin.

Stvaritve iz prelomnega in kriznega obdobja evropske zgodovine zrcalijo bivanjsko razklanost in hrepenenje modernega človeka. Od nemških so zastopana dela socialno angažirane umetnice Käthe Kollwitz in člani pionirske skupine Most (Die Brücke): Ernst Ludwig Kirchner, Emil Nolde, Karl Schmidt-Rottluff, Max Pechstein. Pri osrednjih čeških predstavnikih je poudarek na skupini Osmerica (Osma), ki je svojo estetiko izoblikovala pod vplivi Norvežana Edvarda Muncha, nemškega ekspresionizma ter pariških spodbud: Emil Filla, Antonín Procházka, Bohumil Kubišta … Izhodišče za izbor je fundus Galerije Božidar Jakac, ki je skozi desetletja zbirala gradivo in postala žarišče slovenskega ekspresionizma.

Razstava je nastala v sodelovanju Galerije Božidar Jakac s češkim muzejem GASK – Galerie Středočeského kraje iz Kutne Hore. Poleg del iz zbirke Galerije Božidar Jakac in GASK-a so na razstavi predstavljena tudi dela iz: IFA – Institut für Auslandsbeziehungen e.V., Stuttgart, Kupferstich-Kabinett, Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Kunstforum Ostdeutsche Galerie Regensburg, Moderne galerije, Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Nacionalne i sveučilišne knjižnice v Zagrebu, Pilonove galerije, Umetnostne galerije Maribor ter zasebnih zbirk.

 

Podrobnosti

Začetek:
22 junij, 2018 : 08:00
Konec:
26 junij, 2018 : 10:58
Dogodek Category:
Dogodek Tags:
, , , ,

Prizorišče

Galerija Božidar Jakac
Grajska cesta 45
Kostanjevica na Krki, Posavje 8311 Slovenia
Telefon:
00386 0(7) 49 88 140
Spletna stran:
www.galerija-bj.si
Posavje polno priložnostiSledite nam na facebooku