Uskoška pohodna pot – tematska pot z možnostjo pohodniško-kulinaričnega doživetja

Print

Uskoška pohodna pot je primerna za otroke, družine,  fotografe, rekreativce ter pohodnike vseh generacij. Pot je tematska o »Uskokih« in njihovem vplivu na kulturno dediščino območja, v katerega deloma sodi tudi občina Kostanjevica na Krki. Opremljena je z informacijskimi in usmerjevalnimi tablami. Začetek poti se prične pri cerkvi sv. Mohorja v Črneči vasi, kjer  dobite  nekaj  osnovnih  informacij,  po gozdnem  strženu  do Črnečega vrha z  značilnima  zidanicama  Haralovič in Kuhar,  od  tam  se  med  vinogradi nadaljuje  do  Stražnega  stolpa,  mimo  nekdanje  podružnične  osnovne  šole,  do  postanka  v  vaškem  središču. Vzpne  se  do Črešnjevca  in  po  gozdnato-travniškem  pobočju  spusti  do  Oštrca,  kjer  zaobide  vaško  lipo  in spomenik  padlim  v  II.  svetovni  vojni.  Sledi  vzpon  med  zidanicami  do  izhodišča  pri  cerkvi  sv.  Mohorja  in Fortunata.  Pot  je  izrazito  panoramska,  predvsem  v  drugem  delu  se  pohodnikom  odstre čudovit  razgled  na Kostanjevico  na  Krki  in  Galerijo  Božidar  Jakac,  vse skozi  pa  se  nizajo  razgleda  na  posamezne  predele obmejnega  območja,  ki  so  zaradi  kraškega  reliefa  izjemno  raznoliki.

Uskoška pohodna pot je po zahtevnosti lahka do srednje zahtevna, saj je občasno strma. V skupni dolžini je dolga 7 km, za kar predvidoma porabimo 3ure in premagamo okvirno 150 nadmorske višine.

Planinski vodniki in Društvo Terra Vera za Uskoško pohodno pot vedno priporočajo predhodno dogovorjen voden ogled poti, primirno obutev in oblačila, ter nahrbtnik z okrepčili (malico in pijačo-vodo).

Vsako leto se v sodelovanju z društvom Terra Vera in Pohodnim društvom Polom organizira tradicionalni pohod po Uskoški pohodni poti, kjer udeleženci s strani poznavalcev podrobneje spoznajo zgodovino in tematiko Uskoške pohodne poti. Po predhodnem dogovoru pa je v pohodno pot možno vključiti pohodniško – kulinarično doživetje z delavnico peke »Cop na lop«, prigrizki, okrepčilnim lokalnim vinom ali z brezalkoholnimi napitki.

  • Person Anita Pajtler
  • Address Turistično informativni center Kostanjevica na Krki (Lamutov likovni salon-Galerija Božidar Jakac), Oražnova ulica 5, 8311 Kostanjevica na Krki
Posavje polno priložnostiSledite nam na facebooku