Svete Gore so prastaro kultno in romarsko središče, kjer se na ozkem hrbtu hriba nahaja pet svetišč. Osrednje mesto zavzema znana Marijina romarska cerkev, posvečena Marijinemu rojstvu. Nad cerkvijo sta kapeli Lurške Matere Božje ter sv. Sebastijana in Fabijana, pod cerkvijo sta kapeli sv. Jurija in Martina, v osnovi še predromanski, ki sodita v ozek krog najstarejših sakralnih objektov na Slovenskem.

Arheološka izkopavanja so potrdila, da so Svete gore nepretrgoma žive že vsaj 2000 let. Našli so lončenino, grobove, novce iz 1. st. po Kr., kakor iz vseh kasnejših obdobij. V steni kapele sv. Jurija je vzidan trapezni kamen imenovan Orans (molivec), zgodnjesrednjeveški spomenik iz konca 1. tisočletja. Na polkrožni prekladi nad vrati je napis v nenavadnih pismenkah, ki jih do danes še niso razvozlali. Ob cerkvi so odkrili energijsko točko.

Na velikonočni ponedeljek, prvega maja, potem pa vsako nedeljo ob 11.00, vse do Martinove nedelje v novembru, se pri sveti maši zbirajo romarji ob blizu in daleč. V avgustu in septembru so maše še ob  9.30.

 

Marijina romarska pot je del mednarodne istoimenske kulturne romarske poti Čenstohova (Poljska) – Levoča (Slovaška) – Mariazell (Avstrija) – Ptujska Gora in Svete gore nad Bistrico ob Sotli (Slovenija) – Marija Bistrica (Hrvaška) http://marijina-romarska-pot.si/

409 km dolga pot v vzhodnem delu Slovenije povezuje 30 Marijinih svetišč, med katerimi po pomenu izstopata Ptujska Gora in Svete gore nad Bistrico ob Sotli, ki imata dolgoletno romarsko tradicijo.

V Sloveniji imamo 2 smeri in več krakov Marijine romarske poti, ki vodijo iz Mariazella v Avstriji čez slovensko ozemlje na Hrvaško proti Mariji Bistrici.

V občino Bistrica ob Sotli prihaja prvi krak iz smeri gradu Podsreda in se mimo Svetih gor in kapele Božja noga nadaljuje po gozdni poti proti središču vasi. Drugi krak prihaja iz smeri Polja ob Sotli preko Križan vrha skozi  Črešnjevec, Trebče in Zagaj. V centru vasi se oba kraka združita in nadaljujeta skozi Polje pri Bistrici do mejnega prehoda.

Pot je v celoti označena z markacijami, smernimi oznakami ter informacijskimi tablami. Na celotni Marijini poti je 45 kontrolnih točk, kjer je mogoče dobiti žig poti.

  • Person g. Damjan Kejžar
Posavje polno priložnostiSledite nam na facebooku