Številni pohodniki se radi odpravijo do čudovite cerkvice sv. Lovrenca (722 metrov) iz prve polovice 16. stoletja, kjer je pod mogočnim hrastom, ki se bohoti ob severnem delu cerkvice sv. Lovrenca, mogoče čutiti izjemno energijsko točko.
Zgodba o nastanku cerkve je povezana s prastaro legendo o pastirčku Lovrencu. Lovrenc je bil otroček, ki je z mamo živel v vasici Jurklošter. V času, ko je velik del Evrope trepetal pred turško nevarnostjo, se je zgodilo, da sta z mamo bežala pred Turki. Mama je zbolela ter žalostno preminila in Lovrenc je ostal sam. K sebi ga je za pastirja vzel kmet, ki pa je z njim slabo ravnal. Lovrenc je pasel ovce na pobočjih današnjega Lovrenca. Nekega dne v mrzli zimi je moral pomagati pri delu v gozdu. Zelo se je prehladil, zbežal od gospodarja in žalostno umrl pred današnjo cerkvijo sv. Lovrenca. Posijalo je sonce, okoli njega pa je zrasel encijan.
Obisk energetske točke je zagotovo najlepši v začetku maja, ko se okoli cerkvice razcveti na tisoče modrih encijanov. Lovrenc je poleg cerkve znan zlasti kot naravno rastišče velikega modrega encijana, kranjske lilije in endemične opojne zlatice, ki raste samo v Posavju in Zasavju. Mogoče je naročiti tudi voden ogled, ki traja približno pol ure.

Posavje polno priložnostiSledite nam na facebooku